Українська зернова асоціація буде скаржитись на РНБО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська зернова асоціація буде скаржитись на РНБО

Аграрний ринок
135
Українська зернова асоціація (УЗА), що поєднує зерноторгові компанії в Україні, вважає за необхідне розгляд ситуації з експортом зерна з країни на засіданні Ради національної безпеки та оборони (РНБО).
"Рішення про обмеження експорту зерна має значний вплив на подальший стан зернової галузі, що є стратегічною, а ймовірність вибухів у портах України через самозігрівання зерна може привести до людських жертв, тому вважаємо за необхідне розглянути це питання на засіданні Ради національної безпеки та оборони України", - сказав президент УЗА Володимир Клименко на зустрічі президента України із представниками бізнес-кіл у Києві.
За його словами, обмеження експорту зернових привело до того, що фактично вже два місяці цією продукцією перевантажені українські портові термінали, простоюють вагони, у тому числі з транзитним зерном, щодня збільшуються збитки компаній-експортерів, виробників та інших структур, що працюють на зерновому ринку.
"Тепер компанії, які працюють на зерновому ринку, змушені звертати інвестиційні проекти та звільняти працівників", - сказав Клименко.
Він вважає, що уведені обмеження приведуть до масових дефолтів з експортних контрактів, втрати довіри на світових ринках, зниженню інвестиційної привабливості країни, негативному впливу на розміри валютної виручки, зовнішньоторговельний баланс, курс національної валюти.
Клименко підкреслив, що УЗА вважає за необхідне встановити квоти на експорт пшениці до кінця поточного маркетингового року (МГ, липень-2006 - червень-2007) в обсягах, які можуть забезпечити продовольчу безпеку країни, однак асоціація виступає проти обмеження експорту фуражного зерна.
Як повідомлялося, уряд України ввело з 17 жовтня поточного року квоти на експорт до кінця 2006 року 400 тис. тонн пшениці, по 600 тис. тонн ячменя і кукурудзи й 3 тис. тонн жита.
Крім цього, уряд розглядає можливість продовження квотування експорту зерна до кінця поточного року.
За уточненим даними Державної митної служби, Україна з початку поточного МГ і станом на 21 листопада експортувала 4,9 млн тонн зерна проти 5,2 млн тонн на аналогічну дату минулого року.
Валове виробництво зерна в Україні в 2006 році очікується в обсязі 35,1 млн тонн, у тому числі 14,3 млн тонн пшениці, 11,8 млн тонн - ячменя й 6,4 млн тонн - кукурудзи.
Мінагрополітики вважає, що в 2006/2007 МГ із України може бути експортовано не більше 9,5 млн тонн зерна.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас