"Газпром": Ціна на газ невиправдано занижена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром": Ціна на газ невиправдано занижена

Енергетика
308
Компанія "Газпром" збирається в 2007 році продавати газ у Європу за 293 долара за тисячу кубометрів. Білорусії блакитне паливо буде діставатися за ціною в 200 доларів. Росії - 49 доларів за тисячу кубометрів.
Такі показники закладені в бюджет "Газпрому" на 2007 рік. Незважаючи на рекордні для компанії прибутку, витрати компанії перевищать доходи на 3,4 млрд доларів. Уряд змушує компанію направляти виторг не на розширення видобутку, а на погашення боргу.
Монополія планує експортувати в далеке зарубіжжя 157,8 млрд кубометрів газу, виручивши за них 46 млрд доларів, говориться в документах компанії. Це майже на 20% більше 37 млрд доларів, які концерн очікує виручити від експорту в 2006 році. Тобто прогнозна ціна тисячі кубометрів газу повинна скласти 293 долара. На думку аналітиків, незважаючи на те, що це досить високий рівень - зараз ціна газу в Європі 260-270 доларів - компанія зможе одержати таку ціну.
У тому ж бюджетному плані компанії повідомляється, що ціна газу для СНД без України повинна скласти в середньому 210 доларів за тисячу кубометрів. У Білорусію "Газпром" збирається поставляти газ за 200 доларів. Навколо ціни на російський газ уже не перший місяць іде палка суперечка, і президент Білорусії Олександр Лукашенко на початку жовтня назвала таке підвищення ціни "однозначно розривом всіх відносин, в економіці - так це точно".
Проте в "Газпромі", схоже, вважають питання ціни вирішеним.
Якщо російської газової корпорації вдасться реалізувати свої плани, то "Газпром" одержить рекордний виторг в 98,5 млрд доларів. При цьому чиновники думають, що "Газпрому" варто витратити додатковий виторг від експорту на погашення зовнішнього боргу, що перевищує 27 млрд доларів.
У суботу, 25 листопада, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін заявив, що його відомство "зацікавлено, щоб значна частина (додаткових доходів від експорту) направлялася на погашення зовнішньої заборгованості компанії". Експерти говорять, що для компанії було б більш корисно витратити гроші на розширення видобутку.
Цікаво, що навіть рекордні ціни на газ у Європі не врятують "Газпром" від дефіциту бюджету. Щоб покрити його, "Газпром" у наступному році планує зайняти 3,4 млрд доларів. Як вважають в "Газпромі", всі свої витрати компанія не може покрити тому що російські ціни на газ невиправдано занижені.
Компанія розрахувала доходи від продажів на російському ринку при 15%-ном підвищенні ціни до 49 доларів за тисячу кубометрів. Експерти думають, що на більше "Газпрому" до 2008 року розраховувати не доводиться. Російський уряд не готовий підняти внутрішні ціни на газ напередодні виборів.
Як повідомлялося раніше, трейдер "РосУкрЕнерго" в 2007 році поставить на адресу ЗАТ "УкрГаз-Енерго" не менш 55 млрд кубометрів природного газу середньоазіатського походження за 130 доларів за 1 тис. кубометрів на кордоні Росія – Україна.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас