Тимошенко знає, як примусити Росію підписати хартію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко знає, як примусити Росію підписати хартію

Енергетика
265
Лідер БЮТ Юлія Тимошенко вважає, що скоординована політика європейських країн може змусити Росію підписати Енергетичну хартію.
Таку думку Тимошенко висловила під час дискусії в Німецькому суспільстві зовнішньої політики в Берліні.
«І Україна, і Європа гостро відчувають на собі наслідку монополізму в енергопостачанні. І Україна, і Європа не домоглися реальної диверсифікованості поставок енергоносіїв, - заявила Тимошенко. - Росія, як кожна країна, що піклується про власні інтереси, грає на протиріччях між європейськими країнами. Наявність таких протиріч приводить до того, що Росія дотепер не підписала європейську хартію енергетичного співробітництва. Якби ЄС удалося вийти на діалог з Росією з єдиною скоординованою позицією, це могло б змусити Росію підписати цей документ».
Нагадаємо, що 20 листопада 2006 р. Європейський Союз звернувся до Росії, а також іншим країнам із закликом укладати довгострокові контракти в сфері електроенергетики, які дозволять гарантувати їм наявність споживачів і здійснення інвестицій на тлі збереження доступної нафти і природного газу для країн ЄС.
Представники ЄС відзначили, що країни - виробники енергоносіїв повинні прагнути до здійснення торгівлі на взаємовигідних умовах для того, щоб мати можливість забезпечити прогнозовані поставки на тривалий строк, а саме на десятиліття вперед.
18 листопада міністр фінансів Фінляндії, що зараз головує в ЄС, Еро Хейнялуома заявив, що Росія не повинна використати поставки енергоносіїв як засоби політичної боротьби, і Європейський Союз уважно буде спостерігати за діями Москви.
На сьогодні Росія здійснює поставку чверті всієї європейської нафти і понад двох п'ятих природного газу. Зараз взаємини Росії і ЄС ускладнені претензіями європейської співдружності щодо дотримання прав людини в країні, а також прагненням Москви забезпечити доступ до енергоносіїв переважно російським компаніям.
Початок переговорів між ЄС і Росією в рамках нової партнерської угоди, що стосується сфери енергетики, торгівлі і прав людини, відкладається доти, поки Польща не відкличе накладене на них вето. Варшава наполягає на тому, що до початку консультацій російська влада повинна зняти заборону на ввезення у РФ м'яса і сільгосппродукції з Польщі. Попередня угода про партнерство і співробітництво між РФ та ЄС була підписана в 1997 р.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас