Критична ситуація в ЖКГ може спричинити відставку Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Критична ситуація в ЖКГ може спричинити відставку Януковича

Казна та Політика
205
Президент України Віктор Ющенко сьогодні є присутнім на засіданні Служби національної безпеки і оборони, темою якого стане реформа житлово-комунального господарства (ЖКГ) країни.
Експерти вважають, що держава на найвищому рівні вирішила зайнятися цим соціальним питанням у зв'язку з різким подорожчанням газу в країні. Увага Ющенко до цього питання цілком може означати початок рішучих дій Секретаріату Президента щодо зсуву керівництва українського Кабміну.
На минулому тижні віце-прем'єр, міністр будівництва і архітектури Володимир Рибак в ході селекторної наради заявив, що служби ЖКГ готові до осінньо-зимового сезону, але підприємства галузі працюють незадовільно.
Кабмін стурбувався різким падінням оплати за газ. Так, на 15 жовтня 2006 р. заборгованість підприємств теплокомуненерго за спожите з початку 2006 р. паливо склала близько 444 млн. грн., а рівень оплати - 75%, то до 8 листопада 2006 р. борг збільшився до 632,8 млн. грн., рівень упав до 68%. За словами Рибака, з 27 регіонів тарифи на водопостачання, зміст будинків і прибудинкових територій до рівня собівартості наведені лише в 10, на теплопостачання - в 22. Віце-прем'єр вважає, що підприємства теплокомуненерго не зможуть платити і одержувати ліміти на природний газ.
Разом з тим, для початку реформи ЖКГ потрібні відповідні бюджетні асигнування. У противному випадку галузь впритул стала перед початком реструктуризації і приватизації.
У вересні п.р.на одному з урядових засідань прем'єр-міністр Віктор Янукович пообіцяв у першу чергу зайнятися реформами ЖКГ.
Аналітики, говорячи про приводи до швидкої відставки прем'єра, вказують на макропараметри. Так, за інформацією Держкомстату, промислове виробництво при уряді Юрія Єханурова в липні перевищувало 11%. А при Януковиче у вересні цей показник склав 6%. Проект держбюджету - 2007 чреватий ростом державного боргу і збільшенням дефіциту казни.
Що стосується реформи ЖКГ, то вона поки що виражається у зростанні тарифів на комунальні послуги в країні в середньому в 2-3 рази і уже обертаеться акціями протесту в деяких містах України. Це цілком може бути використано Президентом країни як аргумент для відставки глави Кабміну. Більше того, саме такий привід допоможе Ющенко зберегти особу "народного Президента".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас