Дефолт українській економіці поки не загрожує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефолт українській економіці поки не загрожує

Казна та Політика
236
Глава Міжнародного економічного комітету (МЕК) Ігор Шаров вважає, що дефолт українській економіці в 2007 році не загрожує, а заяви про можливий дефолт потрібно сприймати у світлі висунутої бюджетної ідеології уряду. Про це він заявив в інтерв'ю журналістам.
Як повідомили в прес-службі МЕК, у той же час Шаров стурбований даними, отриманими під час аудиту Рахункової палати. "Виявляється, уряд не використає всі необхідні інструменти для збору повної інформації щодо державних боргових зобов'язань, - сказав політик. - В результаті, Рахункова палата заявляє про те, що державні фінансові зобов'язання, що ставляться до прямого і умовному держборгу, насправді втроє перевищують задекларовану суму боргу і у звітності Кабміну не враховуються".
На думку політика, Кабмін і Рахункова палата по-різному інтерпретують поняття держборгу. "Усе було б зовсім інакше, якби Верховна Рада закріпила відповідні механізми цивілізованого управління держборгом у вигляді закону, що зняв би можливість спекулювати на цій темі", - заявив Шаров.
Глава МЕК вважає показовим, що майбутньому випуску десятилітніх єврооблігацій України обсягом $1 млрд. привласнений рейтинг "BB-". Привласнений рейтинг стоїть на одному рівні з рейтингом дефолта емітента ("РДЕ") України в іноземній валюті. Прогноз з РДЕ - "позитивний".
"Аналітики Fitch Ratings відзначають, що здатність української економіки справлятися із зовнішніми потрясіннями продовжує підвищуватися. І це об'єктивна оцінка, - заявив політик. - Однак якщо в 2007 році не виправдаються прогнози на зростання ВВП і Україна опиниться у високій залежності від кон'юнктури зовнішніх ринків у зв'язку із прийняттям пакета законопроектів із СОТ, тоді підвищиться ризик виникнення кризи обслуговування боргу. Тому тактика, обрана Кабміном, на часткове фінансування в наступному році дефіциту бюджету за рахунок нових внутрішніх і зовнішніх позик може привести надалі до негативних наслідків".
"Якщо Україна буде покривати за рахунок позик поточні соціальні витрати, тоді через два-три роки при відповідних умовах дефолт їй буде точно забезпечений", - резюмував Шаров.
Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство "Fitch Ratings" змінило прогноз з рейтингів дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній і національній валюті з "Стабільного" на "Позитивний" і підтвердило РДЕ на рівні "BB-". Агентство також підтвердило рейтинг "країнової стелі" "BB-" і короткостроковий рейтинг "B".
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас