Ющенко знову критикує бюджет-2007 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко знову критикує бюджет-2007

Казна та Політика
149
Президент України Віктор Ющенко критикує спроби концентрації коштів і механізми їх ручного перерозподілу урядом у проекті державного бюджету на 2007 рік.
В інтерв'ю журналістам Глава Держави відзначив, що бюджет повинен бути сформований Верховною Радою на початку року і не можна допустити ручного механізму управління. «Щоб у територій не створювалося таке враження: за допомогою тих або інших непрозорих механізмів вони згодом будуть звертатися в Київ, і відтіля буде йти перерозподіл бюджетних коштів. Це неприпустимо», - сказав Ющенко.
Він висловив надію, що уряд і парламент звернуть на цю проблему увагу і зроблять все, щоб цього не відбулося.
Приділив Президент увага і соціальній складовій проекту бюджету. «Ніяка спроба мінімізувати нинішню соціальну політику не знайде розуміння Президента, хоча такі тенденції є», - відзначив він.
При цьому Президент підкреслив, що проблема укладається не стільки в недостачі коштів, скільки у філософії нової політики.
За словами Ющенка, йому хотілося б бачити бюджет, що формує основу бюджетної політики, але не втручається в регулювання інших норм, що ставляться до компетенції іншого закону.
Зокрема, Глава Держави відзначив, що необхідно фіскальні питання вирішувати окремими законами, а питання приватизації - у національній програмі приватизації.
8 листопада на брифінгу для ЗМІ керівник Головної служби соціально-економічної політики Секретаріату Президента Олександр Шлапак відзначив, що принциповим для Секретаріату Президента є те, що проект державного бюджету передбачає занадто більші повноваження уряду щодо ручного розподілу значної частини ресурсів і, у першу чергу, це стосується інвестиційної активності уряду, а також інвестиційних проектів у регіонах.
За словами Шлапака, проектом держбюджету повертається старий механізм, але небагато міняється формулювання, відповідно до якого кошти будуть виділятися за пропозиціями народних депутатів. За його словами, вірніше було б залишити норму, що це повинна вирішувати Верховна Рада. «Ми наполягаємо на тому, щоб, як це робилося в попередні роки, ці проекти були покладені на стіл у Бюджетний комітет Верховної Ради, і потім парламент, а не хтось іншої повинен приймати рішення, чи будемо ми наступного року фінансувати той або інший інвестиційний проект на території», - сказав Шлапак.
Що стосується інвестиційної активності уряду, Президент ще раз відзначає, що оптимальне використання ресурсів буде відбуватися за допомогою контролю державних банків. «На нашу думку, необхідно вийти на збільшення статутних капіталів державних банків з подальшим дорученням їм фінансувати ті проекти, які держава вважає інвестиційно важливими. Інакше ми ризикуємо відійти в часи, коли уряд фактично виступав прямим кредитором, і нічого гарного із цього не вийшло», - сказав Шлапак.
Також він розкритикував надання уряду права видачі державних гарантій. Він іважає, що це колосальний ризик для бюджету.
21 вересня Верховна Рада прийняла до розгляду проект державного бюджету на 2007 рік.
6 жовтня Президент звернувся в Кабінет Міністрів із проханням доробити державний бюджет на 2007 рік, з урахуванням ряду пропозицій Глави Держави. Інакше він змушений буде ветувати закон про бюджет.
31 жовтня парламент прийняв проект держбюджету на 2007 рік у першому читанні.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас