В Москві середня зарплата перевищида 1000 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Москві середня зарплата перевищида 1000 дол.

Казна та Політика
291
Згідно найостаннішим даним Федеральної служби державної статистики по Москві (РФ), середньомісячні грошові доходи розраховуючи на душу населення становлять на сьогоднішній момент 27898 рублів (близько 1044 доларів).
Якщо порівнювати з підсумками трьох кварталів минулого року, то рівень доходів жителів російської столиці виріс на 20%. А в порівнянні з жителями інших регіонів москвичі заробляють більше в три рази, повідомляє "Російська газета".
Мосміськстат повідомив, що найбільше одержують люди, зайняті у фінансовій сфері, - працівники кредитних установ, банківські експерти - їх щомісячний доход у середньому становить 46158 рублів. Ті, хто працює в галузі телекомунікаційних послуг, зв'язку, комп'ютерних технологій одержують 27808 рублів. В оптовій і роздрібній торгівлі можна заробити 25332 рубля на місяць.
А от найменше одержують як і раніше шкільні вчителі - 12892 рубля щомісяця, лікарі і соціальні працівники - 16504 рубля, наукові співробітники - 15199 рублів. Трохи вище, як свідчить міська статистика, рівень оплати праці на підприємствах обробної промисловості - 17970 рублів і у будівельних організаціях - 19801 рубль.
Експерти впевнені: більшість москвичів мають по декілька джерел доходів. Одні працюють у двох-трьох місцях одночасно, інші мають щомісячні відсоток з банківських вкладів і доходи від вкладення в цінні папери, треті здають нерухомість. У січні-вересні також відзначене зростання доходів населення в 1,9 рази від продажу іноземної валюти.
Витрати на придбання валюти збільшилися на 18%. Вкладення коштів в іноземну готівку - як і раніше один зі видів збереження і збільшення доходів, думають москвичі. Те ж саме стосується і внесків, і покупки цінних паперів. За дев'ять місяців цього року столичні жителі відкрили в три рази більше внесків, чим за аналогічний період минулого.
Тим часом у столиці, і це теж свідчить Мосміськстат, набагато яскравіше, ніж у середньому по Росії, видно соціальне розшарування. Середній рівень доходів найвисокооплачуваних москвичів (а це 10% від усього населення) в 50,7 (!) разу перевищує середній рівень доходів найнижчеоплачуваних працівників.
А відсоток населення з доходами нижче прожиткового мінімуму в Москві майже такої ж, як у середньому по Росії. 15-17% москвичів існують на 5 тисяч рублів на місяць. Офіційний же прожитковий мінімум для працездатного москвича становить 5829 рублів на місяць.
За даними глави міністерства економіки і розвитку РФ Германа Грефа, у цілому по країні за 9 місяців цього року зарплати виросли на 12,8%, а доходи населення - на 11,8%. При цьому реальне зміцнення курсу рубля за зазначений період склало 8,1%. У той же час, за даними Росстату, інфляція в країні за 9 місяців склала 7,2%.
Разом з тим незрозуміло, ураховувалися в розрахунках статистиків зарплати в конвертах. А тим часом обсяг тіньової зарплати в нинішньому році складе за деякими прогнозами, 2,9 трильйони рублів, тобто на 350 мільярдів рублів більше, ніж торік.
За розрахунками Росстату, що регулярно зіставляє споживчі витрати росіян, зростання заощаджень c офіційними заробітками, виплатами пенсій та інших джерел доходів, у конвертах циркулюють колосальні суми - трильйони рублів. Причому з кожним роком цей тіньовий потік стає усе більше і більше.
За оцінками, конвертові вкладення можуть становити від 3000 до 40000 рублів на кожного одержувача. І поки що схована зарплата не збирається виходити з тіні.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас