Макуха погодився з Яценюком, що інфляція буде зростати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Макуха погодився з Яценюком, що інфляція буде зростати

Казна та Політика
155
Міністерство економіки допускає збільшення інфляції в 2006 році до 11%. Про це повідомляє відділ макроекономічного прогнозування Мінекономіки.
«До кінця поточного року найбільш ймовірним є розвиток сценарію, за якиму інфляція очікується на рівні 10-11% (грудень до грудня)», - сказано в повідомленні.
Основними факторами, які вплинуть на формування інфляційних процесів до кінця року, фахівці Мінекономіки називають прискорене зростання цін на виробництві і розподілі електроенергії, газу та води, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, зниження коштів на рахунках уряду наприкінці року, а також можливий ріст інфляційних очікувань населення через значний ріст тарифів на жилкомуслуги.
Мінекономіки відзначає в жовтні продовження прискорення темпів інфляції - вона склала 2,6% у порівнянні з інфляцією 0,9% у жовтні 2005 року; у січні-жовтні інфляція склала 8,7% у порівнянні з 8,1% інфляції за аналогічний період минулого року.
Таке зростання інфляції Мінекономіки пояснює ростом цін на енергоносії і прагненням місцевої влади відповідно збільшити ціни на житлово-комунальні послуги. «На відміну від минулих років, основний вплив на інфляцію робить адміністративне підвищення цін (тарифів) на послуги», - сказано в повідомленні.
Як повідомлявся, раніше перший заступник глави Секретаріату Президента Арсеній Яценюк заявив, що Секретаріат Президента України прогнозує - цього року інфляція буде становити мінімум 11%. У зв'язку із цим, за його словами, під сумнів можна поставити і показник інфляції в наступному році на рівні 7,5%, як заплановано проектом держбюджету на 2007 рік.
У жовтні Мінекономіки допускало, що інфляцію за підсумками нинішнього року вдасться утримати в межах до 10%, незважаючи на її зростання у вересні до рівня 2% після 0 у серпні.
З початку року ціни на продовольчі товари підвищилися на 2,1%, непродовольчі - 2,6%, послуги - 37,3%.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас