Центробанк замінив 10-рубльові банкноти монетами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк замінив 10-рубльові банкноти монетами

Валюта
114
Банк Росії планує замістити банкноти достоїнством 10 рублів монетами того ж достоїнства, заявив у вівторок перший заступник голови ЦБ РФ Георгій Лунтовський.
"Ми хочемо замістити банкноти достоїнством 10 рублів на монети з тим же достоїнством", - сказав Лунтовський журналістам.
За його словами, обсяги випуску 10-рубльових банкнот у цьому зв'язку поступово скорочуються.
Плани заміщення банкнот монетами Лунтовський пояснив недовговічністю паперових грошей. "Монета служить набагато довше паперової банкноти", - констатував він, помітивши, що монети служать 10-15 років.
Як повідомлялося раніше, Лунтовський підкреслив, що термін служби 10- і 50- карбованцевих купюр становить усього шість-сім місяців. "Купюри невеликим достоїнством - 10, 50 рублів - служать протягом шести-семи місяців", - сказав він.
Перший заступник голови Центробанку також повідомив, що в міру уведення в обіг 5-тисячних купюр буде скорочуватися питома вага купюр вартістю 1 тисяча і 500 рублів.
Відповідаючи на питання журналістів про можливі плани випуску банкнот достоїнством в 10 тисяч рублів, Лунтовський сказав: "У нас у планах на найближчі роки немає".
У свою чергу, гендиректор ФГУП Гознак Аркадій Трачук повідомив, що припинення карбування монет достоїнством 1 і 5 копійок могло б заощадити значні кошти.
Разом з тим він підкреслив складність цього питання. "Це пов'язане із правилами округлення", - підкреслив Трачук.
Лунтовський же помітив, що шляхи рішення це проблеми в цей час обговорюються. "Ми ведемо роботу, проводимо обговорення і дискусії, - сказав він. - Але рішення поки немає".
Трачук розповів, що "1- і 5-копійчані монети в принципі не повертаються". Він пояснив, що якщо при покупці товару була видана здача зі змістом монет достоїнством таких номіналів, то розплачуватися цими монетами надалі ніхто не буде - їх просто покладуть, приміром, "у банку або ящик".
Зі своєї сторони Лунтовський погодився з такою оцінкою ситуації з монетами достоїнством 1 і 5 копійок. За його словами, частина цих монети йде на переплавлення - тобто люди їх одержують за номіналом, а реалізують за більш високими цінами.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас