ЄС чекає вступу України у СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС чекає вступу України у СОТ

151
Верховний представник Європейського союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Хав'єр Солана вважає, що відносини України і ЄС мають великий потенціал.
"Є багато викликів (на порядку денному відносин Украина-ЄС), на яких ми повинні зосередитися в сьогоденні. У довгостроковій перспективі створення нових реалій принесе нові можливості", - заявив Солана в інтерв'ю українським журналістам напередодні візиту в Київ, що відбудеться 19 жовтня.
Відповідаючи на запитання про те, чи може майбутня поглиблена угода про співробітництво України з ЄС, що повинне замінити нині діюче, містити пункт про перспективу членства Києва в Євросоюзі, Солана відзначив, що в цей час двосторонні відносини базуються на виконанні поставленої мети, а також залежать "значною мірою від якості українські демократії та реформ".
"Наші відносини розвиваються природно. У нас великий потенціал, і ми можемо просунутися дуже далеко в наших відносинах. Як далеко, це питання зараз не на порядку денному. Рух уперед - у реалізації загальної мети, яка зараз на порядку денному", - відзначив він.
Солана нагадав, що проект поглибленої угоди передбачає створення "глибокої та всебічної" зони вільної торгівлі. "Це повинне вивести нашу економічну інтеграцію на якісно інший рівень. Як би там не було, переговори щодо зони вільної торгівлі можуть початися тільки після приєднання України до СОТ", - підкреслив представник ЄС.
Говорячи про мету візиту в Київ, Солана відзначив, що Україна є важливою європейською країною, розвиток якої впливає на майбутнє, процвітання і стабільність усього континенту.
"Як ви знаєте, Україна і її розвиток займає особливе місце в моєму серці. ЄС глибоко зацікавлений в Україні, і наш зв'язок стає всі ближче та глибше. Це - контекст, відповідно до якого я відвідую Київ", - сказав він.
Разом з тим Солана відзначив "певну різницю між ключовими політичними силами та гравцями в Україні", додавши при цьому, що "для демократії це нормально". "Я думаю, що важливим для України зараз є функціональний уряд, здатний імплементувати реформи і досягти прогресу в реалізації Плану дій ЄС-україна", - підкреслив він.
Верховний представник ЄС переконаний, що Україна повинна знайти власнмй шлях розвитку. "Ми всі вражені вільними та справедливими виборами в березні 2006 року. Проте була певна стурбованість тривалістю коаліційних переговорів, необхідних для формування нового уряду. У результаті уряд був сформований і має підтримку більшості у Верховній Раді", - додав він.
Характеризуючи відносини України і Євросоюзу, Солана відзначив, що Київ і Брюссель "стоїть перед особою складних завдань і можливостей".
У зв'язку із цим представник ЄС привів у приклад спільні зусилля з розв”язання конфлікту в Наддністрянщині як "лакмусовий папірець здатності працювати разом, базуючись на загальних цінностях". За його словами, у ЄС високо цінують співробітництво з Україною відносно моніторингової місії на кордоні Молдавії та України. "Українські зусилля в плані допомоги Молдавії створити загальний митний простір принесуть вигоду всьому молдавському бізнесу, включаючи і Наддністрянщину", - підкреслив він.
Солана також відзначив важливу роль України в галузі енергетики. "Прозорість - одна із ключових проблем для забезпечення плідного співробітництва в енергетику. Зусилля України зосередитися на ефективності енергетики також мають повну підтримку з боку ЄС", - додав Верховний представник ЕС.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас