Уряд України може продовжити квотування експорту зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд України може продовжити квотування експорту зерна

Аграрний ринок
94
Кабінет міністрів України може встановити квоту на експорт зерна з України з 1 січня по 1 липня 2007 року в обсязі 1,8 млн тонн.
"Підготовлений проект на цю цифру - 1,8 млн тонн", - сказав заступник міністра аграрної політики Петро Вербицький.
Він уточнив, що з обліком уже експортованого зерна і виділеної до кінця поточного року експортної квоти на зернові, з нового року і до 1 липня 2007 року Україна може ще експортувати без порушення внутрішнього балансу зернових 1,8 млн тонн зерна.
Вербицький нагадав, що уряд своєю постановою від 11 жовтня встановилася до кінця поточного року квоту на експорт зерна з України загальним обсягом 1,603 млн тонн у зв'язку з необхідністю захисту внутрішнього ринку.
Відповідно до раніше обнародуваних балансів зерна на 2006-2007 МР (липень-червень), експорт зерна в цей період може бути не більше 9 млн тонн. При цьому заступник міністра повідомив, що з України вже експортоване близько 5,5 млн тонн зерна врожаю 2006 року, що на 0,6 млн тонн більше, ніж за аналогічний період попереднього МР.
Вербицький впевнений, що квотування експорту зерна забезпечить стабільність цін і ритмічну роботу підприємств тваринницької в хлібопекарської галузей.
На прес-конференції в середу рішення уряду про квотування експорту зерна підтримали керівники об'єднань підприємств хлібопекарської галузі - "Укрхлебпром" і Українська асоціація пекарів, а також Союз птахівників України, деякі підприємства тваринницької галузі. Генеральний директор об'єднання "Укрхлебпром" Олександр Васильченко, зокрема, відзначив, що пекарі підтримують рішення уряду про квотування експорту зерна, оскільки ці заходи дозволять забезпечити стабільність цін на хліб.
Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Слабовський впевнений, що якби уряд не ввів квоти на експорт зерна, то із країни були б вивезені досить великі обсяги зернових, що привело б до дестабілізації внутрішнього ринку.
Голова ради директорів Союзу птахівників України Олександр Бакуменко вважає, що уряд увів квотування експорту зерна для захисту внутрішнього ринку, і це рішення засноване на існуючих балансах зернових на поточний маркетинговий рік.
Як повідомлялося, Кабмін 11 жовтня цього року прийняв постанову про введення до кінця поточного року квот на експорт пшениці з України в обсязі 400 тис тонн, ячменя - 600 тис тонн, кукурудзи - 600 тис тонн і жита 3 тис тонн.
Згідно із прогнозом Мінагрополітики, валовий збір зерна цього року в Україні складе 34,7 млн тонн проти 38 млн тонн в 2005 році.
Виходячи із загального прогнозного балансу зернових, Мінагрополітики вважає за можливе експорт зерна з України в поточному маркетинговому році не більше 9 млн тонн, у тому числі пшениці - у межах 3 млн тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас