Мінекономіки України розпочало видачу ліценцій на експорт продовольства пшениці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки України розпочало видачу ліценцій на експорт продовольства пшениці

Аграрний ринок
136
Міністерство економіки України початок видачу ліцензій на експорт продовольчої пшениці, що дозволило зерноторговим компаніям відновити її поставки на зовнішні ринки.
Як повідомили представники зерноторгових компаній, перші ліцензії Мінекономіки видало 13 жовтня.
За словами учасників зернового ринку, у портах після двотижневого простою суден через невидачу ліцензій зараз почалися перші відвантаження продпшениці.
У той же час представники компаній-трейдерів прогнозують проблеми із зовнішніми поставками зерна після вступу в силу постанови уряду України про введення квот на експорт деяких видів зернових, оскільки не прописаний механізм квотування.
"Невідомо, як поведеться митниця після вступу в силу постанови про введення квот на експорт зернових, яке, до того ж, скасовує ліцензії на експорт продовольчої пшениці", - сказав представник великої компанії-трейдера, що побажав залишитися неназваним.
Як повідомлялося, уряд України 11 жовтня прийняло постанову про введення квот на експорт до кінця поточного року пшениці, ячменя, кукурудзи та жита. Зокрема, квота на експорт пшениці та суміші пшениці і жита (меслин) передбачена в обсязі 400 тис. тонн, ячменя - 600 тис. тонн, кукурудзи - 100 тис. тонн і жита - 3 тис. тонн.
Документ також припускає скасування ліцензування експорту продовольчої пшениці і суміші пшениці та жита, введеного постановою від 28 вересня поточного року.
За прогнозами Мінагрополітики України, валове виробництво зерна у всіх категоріях господарств цього року очікується в обсязі 34,7 млн тонн, що майже на 10% менше в порівнянні з торішнім урожаєм. Урожай пшениці, за прогнозами міністерства, цього року, зокрема, зменшиться у порівнянні з торішнім на 4,4 млн тонн - до 14,3 млн тонн, кукурудзи - на 1,5 млн тонн (до 5,6 млн тонн).
Виходячи із загального прогнозного балансу зернових, Мінагрополітики вважає за можливий експорт зерна з України в поточному маркетинговому році (МГ, липень 2006-червень 2007) не більше 9 млн тонн, у тому числі пшениці - у межах 3 млн тонн.
За даними міністерства, станом на 12 жовтня поточного року з України експортовано 4,556 млн тонн зерна, у тому числі 1,845 млн тонн пшениці.
За словами міністра агрополітики Юрія Мельника, квоти будуть введені з моменту публікації постанови Кабінету міністрів. До тепер документ ще не опублікований.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас