Кінах: Необхіжно підписати протокол, в якомі буде закладено тариф на транспортування газу та тариф на його збереження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах: Необхіжно підписати протокол, в якомі буде закладено тариф на транспортування газу та тариф на його збереження

Енергетика
296
Голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Кінах вважає за необхідне відновити практику підписання щорічних міжурядових протоколів з Росією до договору про поставки газу. Про це він заявив сьогодні.
"Необхідно обов'язково підписати міжурядовий протокол, у якому повинен бути закладений тариф на транспортування газу, тариф на його зберігання в підземних сховищах газу", - сказав депутат.
Він також підкреслив, що в протоколі, як це й було до 2005 року, повинні бути зафіксовані взаємні зобов'язання сторін, зокрема про те, що Україна забезпечує транзит російського газу в Європу, а Росія - доступ України до середньоазіатських джерел газу.
Говорячи про ціноутворення на газ, Кінах відзначив, що, мабуть, ціни на енергоносії в усім світі продовжать рости, тому завдання української влади на нинішньому етапі - не допустити різкого росту ціни для українських споживачів, а зробити все можливе для забезпечення перехідного періоду, що дав би можливість промисловості і населенню поступово підготуватися до нових цін.
Для цього, вважає Кінах, Україна повинна інтенсифікувати свої переговори з Туркменістаном, Казахстаном і Узбекистаном, у тому числі, з питань про розширення потужностей трубопроводу, яком здійснюється поставка середньоазіатського газу в Європу.
Депутат також підкреслив, що в спробі забезпечити поетапне підвищення цін не можна забувати про національну безпеку, зокрема, про те, що газотранспортна система України не може бути приватизована.
"В Україні досить менеджерів для того, щоб професійно управляти газотранспортною системою", - підкреслив Кінах.
Нагадаємо, Україна і Росія в 2002 році підписали міжурядовий договір про поставки газу на 10 років. Відповідно до договору, передбачалося, що щорічно до нього буде укладатися протокол, що регламентує цінові параметри поставки, транзиту і зберігання газу, а також кількісні параметри.
В 2005 році уряду не вдалося укласти протокол з Росією про поставки газу на 2006 рік, у результаті чого, НАК "Нафтогаз України" був змушений підписати договір з ВАТ "Газпром" і компанією "Росукрэнерго" про поставки газу на 5 років. У результаті висновку цієї угоди ціна газу для України на 2006 рік виросла на 90% у порівнянні з 2005 роком - з 50 до 95 доларів за 1 тисячу кубометрів.
Уряд, розробляючи проект бюджету на 2007 рік, установило розрахункову ціну імпортного газу на 2007 рік в 135 доларів за тисячу кубометрів.
Після затвердження уряду Віктора Януковича 4 серпня 2006 року, новопризначений міністр палива і енергетики України Юрій Бойко вже двічі відвідав Москву, де проводив переговори із главою правління ВАТ "Газпром" Олексієм Міллером і міністром промисловості і енергетики Росії Віктором Христенко. Сам український Прем'єр у середині серпня провів переговори в Сочі зі своїм колегою Михайлом Фрадковым і президентом Росії Володимиром Путіним з питань поставок газу в Україну.
У ході переговорів удалося домогтися збереження ціни газу на 4 квартал 2006 року на рівні 95 доларів за 1 тисячу кубометрів, однак поки так і не вдалося визначити ціну на 2007 рік.
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас