Черновецький запропонував Януковичу змінити деякі постанови Кабміну щодо ЖКГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черновецький запропонував Януковичу змінити деякі постанови Кабміну щодо ЖКГ

204
Київський міський голова Леонід Черновецький направив лист до Прем'єр-міністра України Віктора Януковича, у якому запропонував внести зміни в деякі урядові постанови, передбачивши встановлення диференційованих тарифів на житлово-комунальні послуги залежно від доходів громадян. Про це говориться в коментарі заступника голови Київської міської державної адміністрації Дениса Басса.
При цьому, коментуючи інформацію про запланований у Києві підвищення розміру квартирної плати в 3,4 рази, Басс відзначив, що практично у всіх регіонах України підвищені тарифи на житлово-комунальні послуги і Київ також змушений скорегувати розмір квартирної плати. Він підкреслив, що в столиці житлово-комунальні тарифи не переглядалися вже шість із половиною років, хоча всі складові, які формують загальну ціну таких послуг, за цей період стрімко дорожчали.
За словами Басса, «у багатьох регіонах України, де влада тверезо оцінювала стан справ та економічну ситуацію підприємств житлово-комунальної галузі, тарифи постійно підвищувалися. Завдяки цьому, наприклад, у Миколаївської, Рівненськой, Волинській і Тернопільській областях жителі стопроцентно відшкодовували витрати на зміст будинків і прилеглої територій. Так, станом на І квартал н.г. квартплата за 1 кв. м у Миколаївській області перевищувала собівартість змісту на 14 коп., а в Рівненской - на 20 коп. У цей же час вартість змісту кв. м житла в Києві становила майже гривню, а квартплата чи була не символічної - 50 коп.”.
Така ж ситуація склалася і з водо- і теплопостачанням. За інформацією Басса, у Київській області гаряча вода (підігрів) розраховуючи на одиного споживача коштувала людям до 23,13 грн. на одна особа (при цьому відшкодування витрат досягалася тільки 94%), киянин же платив майже вдвічі менше - 12 грн. “В результаті житлово-комунальне господарство столиці устаріло дощенту. Так, водопостачання покриває видатки лише на 64%, водовідвід - на 51%, а теплопостачання - на 81%. Тому торік збитки „Київводоканалу” становили 32 млн. грн., у результаті припинені роботи з капітального ремонту мереж. А збитки за вивезення твердих відходів за шість місяців цього року досягають 1,6 млн. грн.”, - відзначив заступник голови КМДА.
За його словами, щоб зберегти в Києві старі тарифи, за розрахунками Головного управління з питань цінової політики КМДА, необхідно, щонайменше, 2,4 мільярди гривень - це майже чверть річного бюджету столиці.
“Причому ці величезні кошти будуть витрачені на підтримку і тих киян, які опинилися на грані виживання, і тих, чиє становище витримує випробування новими тарифами. Така зрівнялівка, на думку столичного мера Леоніда Черновецького, несправедлива і неприйнятна: міська влада в цій ситуації зобов'язана подбати про малозабезпечених киян, надати їм субсидії на оплату житлово-комунальних послуг”, - заявив Басс.
Тому Черновецький направив лист до Прем'єр-міністра України Віктора Януковича, у якому запропонував внести зміни в деякі урядові постанови, передбачивши встановлення диференційованих тарифів на житлово-комунальні послуги залежно від доходів громадян.
Підкресливши, що тарифи на житлово-комунальні послуги більше не можуть бути нижче собівартості, Басс відзначив, що Головне управління з питань цінової політики підготувало проект розпорядження Київської міської державної адміністрації, яким передбачено: для покриття фактичних витрат житлових організацій, пов'язаних зі змістом будинків та прилеглиї територій установлюється коефіцієнт, що збільшує, 3,4 до діючих розмірів квартирної плати. При розробці названого документа фахівці врахували і ріст мінімальної заробітної плати, відзначив Басс.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас