Бюджет може недоотримати 5 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет може недоотримати 5 млрд гривень

Казна та Політика
146
Шахрайські схеми відшкодування держбюджету можуть істотно вплинути на розмір бюджету України. У цьому переконані українські податківці. Зокрема вже цього року бюджет може недоодержати майже 5 млрд грн податку на додану вартість. Боротися з тіньовиками ефективно українським податковим структурам поки не вдається. Усьому провиною корупція і недосконалість законодавства.
"Ті разові латання дірок не дають ефекту і не стають перешкодою нечесним ділкам, які одержують незаконні доходи за рахунок бюджету", - стверджує голова Державної податкової адміністрації України Анатолій Брезвін.
У зв'язку з такими прогнозами, уряд планує зупинити виплату грошей і у такий спосіб спробувати ліквідувати тіньові схеми. Поки ж відшкодування проходить у звичайному режимі. Але урядову ініціативу про призупинення відшкодування ПДВ експерти не підтримують. Вони думають, що гроші однаково будуть повертати, але в ручному режимі і тільки обраним.
"Кому хочу віддам, а кого буду перевіряти, скільки треба. Коли більші обсяги неповернення, можна проводити більші обсяги незаконного відшкодування", - таким буде режим виплати грошей, на думку Дмитра Боярчука, експерта "CASE Україна": Експерти пропонують свій, альтернативний варіант рішення проблеми. Мова йде про так звану білу книгу. Туди варто заносити ті фірми, які не мають порушень з відшкодування податку, а, отже, саме їм і варто повертати гроші без затримок і численних перевірок.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що новий уряд планує либерализировать податкову реформу держави. "Ми будемо рухатися тільки у бік зниження податків", - пообіцяв прем'єр-міністр Віктор Янукович. У результаті планованої податкової реформи будуть знайдені більше гнучкі механізми виплати податків.
Зараз основним завданням уряду В.Янукович вважає "приведення у відповідність із діючим податковим законодавством дій як платників податків, так і податкових органів". Крім того, за словами В.Януковича, на сьогодні виробники перевантажені "непрямими податками", які досягають 6-7%. У планах уряду позбутися від них.
Дані 2005 р, які були представлені ще в липні ц.р. екс-міністром економіки Віктором Пинзеником, переконливо свідчать про масштаби використання тіньових схем. Так, в 2004 р. при рості ВВП на 12,1% приріст доходів загального фонду державного бюджету становив 9,5 млрд грн.. Уже в 2005 р. при рості ВВП на 2,6% отримане збільшення надходжень на 32,6 млрд грн. (в 3,4 рази більше). Унікальний результат отриманий з податку на додану вартість. Його надходження збільшене від 16,7 до 33,8 млрд грн., або більше, ніж удвічі. І це при повному виконанні плану відшкодування ПДВ. За один 2005 р. зібранно понад половину всього ПДВ, що надійшло в бюджет протягом попередніх 5 років (2000 - 2004 р.).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас