НБУ закликають визначити власників всіх українськіх банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ закликають визначити власників всіх українськіх банків

181
Європейська бізнес-асоціація, що представляє інтереси близько 500 українських та іноземних компаній, закликає Національний банк України визначити власників всіх українських банків і поліпшити в такий спосіб ситуацію із прозорістю банківської системи. Про це говориться в доповіді Європейської бізнесу-асоціації «Перешкоди для інвестицій в Україну».
«Національний банк України не володіє надійною інформацією про власників-бенефіціарів понад 2/3 комерційних банків України... Замість того, щоб зосередитися на з'ясуванні того, хто є реальними власниками малих і середніх українських банків, які несуть у собі потенційно високий ризик неплатоспроможності, НБУ висуває надмірно формалізовані вимоги до добре відомих фінансових установ», - говориться в доповіді.
Європейська бізнес-асоціація підкреслює, що відсутність надійної інформації про реальних власників українських банків загрожує стабільності банківської системи в цілому. «Українські комерційні банки з невідомими власниками можуть у перспективі відкрити шлях для відмивання грошей або проведення непрозорих операцій, і буде неможливо залучити власників таких банків до відповідальності з тієї причини, що НБУ не знає власників банків», - говориться в доповіді.
На думку бізнес-асоціації, непрозорість банківської системи створює додаткові ризики для інвестицій в Україну, приводить до існування усе ще дуже високих кредитних ставок.
Європейська бізнес-асоціація виступає за внесення до законів «Про Національний банк» і «Про банки та банківську діяльність» змін, які зобов'язали б НБУ встановити власників-бенефіціарів українських банків і оприлюжнити таку інформацію.
Нагадаємо, що за даними НБУ, на 1 серпня 2006 ліцензії на здійснення банківських операцій в Україні мали 165 банків.
Європейська бізнес-асоціація була створена в 1999 році при ініціативі Європейської комісії для підтримки європейського бізнесу в Україні, налагодження його зв'язків із представниками влади України, створення сприятливих умов для ведення бізнесу і залучення іноземних інвестицій
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас