Подорожчання пального вдарить по аграріях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подорожчання пального вдарить по аграріях

Аграрний ринок
128
Цьогоріч вони жнивують не на обіцяному біодизелі, а на традиційній солярці. За рік для переходу на альтернативу нічого не зроблено. Немає держстандартів і заводів. Але й це не все. Експерти підрахували: сьогодні біодизель не по кишені селянам.
Цього року МінАПК прогнозує урожай ріпаку - сировини для біодизелю - на рівні 700 тисяч тонн. Оглядачі ринку стриманіші у прогнозах, але погоджуються – обсяги будуть удвічі більшими, ніж торік.
Ігор Немировський, заступник директора Аграрної біржі: "Товаропроизводитель в этом году добудет достаточное количество рапса, поэтому, я думаю, рапс будет той культурой, которая будет на равных выступать с основными культурами – пшеницй, рожью".
Однак на внутрішню переробку ріпак не потрапить - 85% піде за кордон. На агробіржах уже законтрактовано майже 250 тисяч тонн. Зовнішній попит диктує ціни.
Олександр Баранівський, міністр аграрної політики України: "Ріпак, який закуповується у наших товаровиробників, ціна складає в межах 1400 гривень за тонну. І вона росте. Ми також звертаємося до наших товаровиробників на продавати цю сировину, вона користується надзвичайно великим попитом".
При такій ціні сировини вартість пального сягне 4,2 гривні за літр, коли врахувати, що для виробництва тонни біодизелю потрібно три тонни ріпакового насіння. Як переконати селянина купувати дорогий, але екологічний біодизель – уряд поки не придумав.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас