В Україні відпускають ціни на хліб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні відпускають ціни на хліб

Аграрний ринок
275
У Києві із сьогоднішнього дня хліб подорожчав на 30%-40%. Про це повідомив начальник головного управління з питань цінової політики столичної міськадміністрації Василь Яструбинський.
Експерти вважають, що подорожчання хліба в Києві спровокує реакцію на всю країну. Як відзначив В. Яструбинський, вартість хлібопродуктів індексована внаслідок росту ціни на газ і електроенергію, збільшення вартості зерна нового врожаю, а так само - росту добробуту громадян.
З ініціативою підвищення цін на хлібобулочні вироби вже не перший рік виступають пекарі. У липні цього року виробники знову підняли своє питання. Головний аргумент - необхідність реконструкції та модернізації підприємств, що можна зробити тільки за рахунок збільшення власного прибутку. "Київхліб" надав необхідні розрахунки чиновникам і у міськадміністрацію з вимогою підвищити ціни на хліб у Києві погодилися. До подорожчання батон у Києві коштував 1,2 грн., тоді як в Одесі - 2,2 грн.
Сьогодні подорожчали батон, український хліб і пшеничний першого сорту (їхня вартість регулює місцева влада). Але в адміністрації не приховують, що автоматом нові цінники з'являться і на більше дорогих сортах хлібобулочних виробів, наприклад - на хлібі "Бородінський".
На минулому тижні депутати Київрада пообіцяли контролювати ситуацію c підвищенням цін на хліб у столиці. А мер міста Леонід Черновецкий заявив, що "хліб у Києві буде дешевше, ніж в інших областях України". Щоб утримати ціни на хліб, працівниками мерії буде проводитися постійний моніторинг цін на хлібобулочну продукцію в столиці, і щотижня подаватися на контроль міському голові.
Фахівці ринку говорять, що ціни на хліб відпустять не тільки в столиці, чому є об'єктивні передумови. Крім росту цін на енергоносії і, безпосередньо, борошно, подорожчали сіль, вода, цукор, дріжджі. У той же час, збільшується середній рівень зарплати в країні і пенсії. Не дивно, що за останні місяці частка хлібопродуктів у споживчому кошику постійно знижується. Так само варто враховувати політичний фактор. Найближчі вибори в країні (без обліку можливих дострокових парламентських) відбудуться тільки в 2009 г.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас