Аргентина та Бразилія відмовляються від взаєморозрахунків у доларах СЩА — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аргентина та Бразилія відмовляються від взаєморозрахунків у доларах СЩА

Валюта
266
Аргентина й Бразилія відмовляються від взаєморозрахунків у доларах США і переходять на оплату зовнішньої торгівлі в національній валюті. Як повідомляють аргентинські ЗМІ, така домовленість була досягнута на зустрічі міністрів фінансів Аргентини Фелисы Мисели (Felisa Miceli) і Бразилії Гуидо Мантега (Guido Mantega).
Торговельний оборот між країнами на сьогоднішній день становить більше $15 мільярдів. Планується, що найближчим часом розрахунки будуть здійснюватися в аргентинські песо й бразильських реалах.
"Ця ініціатива спрямована на підвищення стабільності місцевих валют і є першим кроком до введення єдиної валюти для країн МЕРКОСУР", - заявив міністр фінансів Бразилії Гуидо Мантега.
"Розрахунки в місцевій валюті зовнішньоторговельної діяльності країн дозволить також уникнути коливань курсу долара на міжнародних валютних біржах", - додав бразильський міністр.
Сторони домовилися в першій половині серпня провести в Аргентині зустріну представників Центральних банків двох країн для обговорення конкретних заходів щодо реалізації цього рішення. Міністри фінансів також погодили єдину позицію у відношенні МВФ на щорічному форумі цієї організації, що у вересні цього року пройде в Сінгапурі.
Зокрема, Аргентина та Бразилія планують виступити з ініціативою створення фонду термінового кредитування для пом'якшення наслідків можливих економічних криз. Кошти фонду можуть бути використані тільки у виняткових випадках, таких як, наприклад, фінансові потрясіння, спекулятивні атаки або дефіцит торговельного балансу.
Після того як ці дві південноамериканські країни повністю розрахувалися з боргами із МВФ, вони хотіли б бачити себе в цій організації в новому статусі.
"Повна виплата наших боргів перед МВФ дає нам моральне право порушувати питання не тільки про наші обов'язки, але й про наші права", - заявила в цьому зв'язку, міністр фінансів Аргентини Фелиса Мисели.
Доречі, керівники фінансових органів Аргентини та Бразилії виступили із пропозицією відмовитися від взаєморозрахунків у доларах США відразу ж після саміту Південноамериканського загального ринку (МЕРКОСУР), що завершився минулого тижня в Аргентині.
Під час зустрічі у верхах, лідер кубинської революції Фідель Кастро, закликав керівників країн Південної Америки відмовитися від долара як розрахункова валюта. За його словами, "долар є нічим не забезпеченим папером".
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас