Із кількамісячним запізненням держава почала закуповувати свіжі запаси зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Із кількамісячним запізненням держава почала закуповувати свіжі запаси зерна

Аграрний ринок
159
За парламентськими виборами, а тепер і політичною кризою, уряд забарився віддати необхідні розпорядження.
Державний резерв купив тільки м’ясо та нафтопродукти. До того ж деякі процедури тендеру були оскаржені, кампанії закупівлі заблоковані свідомо або об’єктивно, і це все процес затягло.
Тому піврічний план виконано лише на дві третини. Але незабаром Держрезерв оголосить купівлю пшениці нового врожаю. При цьому збирається посилити вимоги до якості збіжжя.
За пшеницю вищого ґатунку Державний резерв платитиме навіть більше 700 гривень за тонну. Але треба, щоб вологість її була не більшою 13,5%, кількість пророслих зерен – не більше 6% і менше полови.
Найближчий конкурс відбудеться 25 липня. Крім пшениці та жита, держава поповнюватиме засіки гречкою та рисом.
Ярослав Бойко, директор департаменту зберігання Державного комітету України з державного матеріального резерву: "Оскільки ми ставимо підвищені вимоги, ми хочемо зацікавити виробника ціною, щоб він дійсно дав нам якісне зерно, щоб воно 2 роки зберігалося без зміни своєї якості".
Держрезерв не зміг купити дешевші нафтопродукти на початку року, бо захопившись виборами, уряд кілька місяців затримував дозвіл на оновлення державних запасів.
Далі були інші несподіванки. 5 компаній написали 11 скарг на процедури торгів. Держрезерв зауважує, що деякі скаржники навіть не подавали заявок на участь у конкурсах – вони затяглися, і в результаті Держрезерв не купив, зокрема, каучук, консерви, м’ясо та нафтопродукти.
Сергій Качуровський, заступник голови Державного комітету України з державного матеріального резерву, голова тендерного комітету: "Наведу лише один приклад щодо участі в тендері закупівлі мяса 1 категорії - ТОВ “Отава”. Їй було відмовлено. Зразу на другий-третій день посипались скарги від всяких нардепов, в прокуратуру. При цьому комерційна структура, на відміну від переможця, зробили ціну на м’ясо, фактично там на 2 грн. більше, тобто переплата державних коштів склала 1 млн. 800 тисяч грн".
Цього року комітет планує купити 400 тисяч тонн пшениці – це трохи менше, ніж торік, 7 тисяч тонн цукру та купити стільки нафтопродуктів, аби задовольнити тримісячну потребу України.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас