Україна та Молдова разом будут експортувати свою зайву електроенергію в Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна та Молдова разом будут експортувати свою зайву електроенергію в Європу

324
Енергетична безпека – основна тема нинішнього засідання українсько-молдовської комісії з питань торгово-економічної співпраці.
Прем’єри двох країн заявили про спільне входження країн до європейської енергосистеми, при цьому Україна збирається свою зайву електроенергію відправляти на експорт спочатку в Молдову, а потім і в Європу - в Румунію, на Балкани й далі.
Для цього збудують спільну лінію електропередач. У політичних планах - спрощення візового режиму, стимулювати товарообіг обіцяють алкоголем – Молдова збільшенням експорту вина, Україна – горілки.
Наповнювати змістом домовленості щодо створення зони вільної торгівлі в рамках ГУАМ Україна та Молдова розпочали вже сьогодні.
Основні теми – енергетична безпека та проведення винно-горілчаних фестивалів.
Саме такими фестивалями прем’єри вирішили рятувати обсяги товарообігу між Україною і Молдовою. Зважаючи на відмову Росії, молдовани слідом за грузинами готові не тільки привозити більше вина, а ще й презентувати його в кожній області.
Натомість обіцяють відкрити в себе постійні виставки українських товарів.
Втім Юрій Єхануров зауважив, що урівнювати кількість української горілки з кількістю молдовського вина не будуть.
"Не удастся по размерам, пожалейте людей, жартує Юрій Єхануров, а если серьезно, украинскую сторону сильно беспокоит то, что темпы роста экспорта нас не устраивают - это в первую очередь продукты питания, и наша горилка".
Окрім горілки, українці збільшать постачання в Молдову електроенергії. Цю ж енергію, якої, як запевнив Єхануров, в України є зайва чверть, уже разом з Молдовою експортуватимуть далі в Європу. Для цього збудують спільну лінію електропередач. Проект кредитує Європейський банк реконструкції та розвитку.
"Мы заинтересованы в строительстве нашей общей транзитной линии электропередачи мощностью 330 киловольт Новоднестровск-Бельцы и Бельцы-Сучава в Румынию, которая укрепит не телько энергетическую безопасность наших государств, но и энергетическую безопасность в регионе", повідомив прем’єр-міністр Молдови Василь Тарлев.
Украхнський прем"єр стверджує, що - "на следующей неделе наше правительство даст согласие на подписание меморандума по кредиту ЕБРР по Новоднестровску-Бельцы и это будет вернейшее движение, у нас по этой линии большое совместное будущее".
Разом Україна та Молдова планують вступити до європейської енергосистеми.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас