Фінансово-промислова група Віктора Пінчука може втратити контроль над найбільшою страховою компанією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансово-промислова група Віктора Пінчука може втратити контроль над найбільшою страховою компанією

Фондовий ринок
546
20 квітня уряд України скасував розпорядження Кабінету Міністрів № 49 від 4 лютого 2004 року «Про здійснення заходів щодо забезпечення розвитку НАСК «Оранта». Цим розпорядженням уряд Віктора Януковича дозволив Оранті провести додаткову емісію акцій на суму 22,324 млн грн. У результаті операції статутний фонд Оранти збільшився удвічі — до 44,6 млн грн, а частка держави в акціонерному капіталі страхової компанії скоротилася з 77 до 25%.
На думку прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, цю додаткову емісію було проведено з порушенням законодавства. Тому, повідомила прем’єр, Генпрокуратура має намір порушити кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем під час підготовки, організації та проведення додаткової емісії Оранти.
Під час проведення додемісії Оранти покупці акцій не розголошувалися. Однак деякі джерела повідомляли, що акції було викуплено структурами, близькими до Віктора Пінчука, що є власником групи «Інтерпайп». Публічно це підтвердив наприкінці січня 2005 року голова правління Оранти Олег Спілка. Він повідомив, що 14% акцій страхової компанії належать Укрсоцбанку, 24,99% — ВАТ «Нижньодніпровський трубопрокатний завод», 20,23% — підприємству з іноземними інвестиціями «Сонекс Індастріз» (Київ). Відомо, що Укрсоцбанк і НДТЗ підконтрольні корпорації «Інтерпайп».
Реприватизація Оранти навряд чи можлива лише на підставі розпорядження Кабміну. Питання скасування торішньої додаткової емісії компанії винесено на розгляд Верховної Ради. Зокрема, минулого тижня на розгляд парламентаріїв було подано проект закону «Про особливості приватизації ВАТ «НАСК «Оранта». Проект пропонує закріпити контрольний пакет акцій Оранти за державою на три роки. На думку депутатів, це дало б можливість краще підготувати компанію до приватизації, збільшивши надходження до бюджету на 25-30 млн грн.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас