В Україні з’явиться перший банківський холдинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з’явиться перший банківський холдинг

Фондовий ринок
490
Фінансова група «ТАС» об’єднує активи шляхом створення банківського холдингу. Згідно з рішенням, ухваленим акціонерами найбільшого банку групи — ТАС-Комерцбанку — холдинг буде створений шляхом придбання ТАС-Комерцбанком 51% акцій ТАС-Інвестбанку та 87,9% акцій банку «Муніципальний». «Виконання ТАС-Комерцбанком ролі материнського банку для холдинга, що створюється, передбачатиме розробку єдиної стратегії, системи управління спільною діяльністю і загальних принципів роботи структур, які входитимуть до нього, а також підготовку і надання зовнішнім користувачам аудованої зведеної фінансової звітності банківської холдингової групи «ТАС», — повідомили в банку. Для втілення в життя нової стратегії розвитку групи акціонери ТАС-Комерцбанку проведуть емісію акцій на суму 55,1 млн грн і збільшать статутний фонд до 167,6 млн грн. Контроль над реалізацією нової стратегії ТАС-Комерцбанку як материнської структури буде покладений на спостережну раду банку та його нового голову Миколу Виноградова, який раніше очолював правління донецького «Першого Українського Міжнародного Банку».
Спочатку учасники групи «ТАС» планували розширити бізнес шляхом злиття і поглинання. Зокрема, ТАС-Комерцбанк заявляв про наміри приєднати «Муніципальний» і створити на його базі запорізьку філію. Загалом, об’єднання активів середніх за класифікацією НБУ ТАС-Комерцбанку і ТАС-Інвестбанку, а також малого «Муніципального» на виході могло б дати доволі значний за розмірами банк із сумарними чистими активами 1,3 млрд грн. Майже такі ж активи мають ІНГ банк Україна та Сітібанк (Україна). Проте акціонери групи все ж вирішили об’єднати діяльність кількох банків, залишивши за кожним з них статус юридичної особи.
Одним з резонів такого рішення може бути збереження спеціалізації банківських установ і наявність розкручених брендів. ТАС-Комерцбанк більше відомий як корпоративний банк, а ТАС-Інвестбанк позиціюється як банк, націлений на обслуговування фізосіб і активний у просуванні іпотечних програм. Ідеї банківських холдингів розглядалися і в планах групи «Приват», з якої свого часу вийшов фундатор групи «ТАС» і голова Нацбанку Сергій Тігіпко (за ним з групи «Приват» до «ТАС» перекочував ТАС-Комерцбанк — раніше «Київ-приват»). Однак дніпропетровська група, схоже, дотримується іншої стратегії управління своїми підрозділами. Загалом, крім ПриватБанку, компанії групи «Приват» контролюють банки «Приватінвест», «Лідер», «Дельта» і Москомприватбанк.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас