На NYSE очікуються зміни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На NYSE очікуються зміни

Фондовий ринок
91
Систему торгів Нью-Йоркської фондової біржі (NYSE), що залишалася незмінною з часу її утворення (1792 р.), буде реорганізовано.
На численні вимоги інвесторів торги частково стануть електронними. Головний реформатор — новий гендиректор NYSE Джон Тейн. Тейна запросив на цю посаду Дж. Рід, який став головою ради директорів біржі після скандальної відставки Річарда Грассо. До приходу на NYSE в січні 2004 року Тейн був президентом Goldman Sachs.
З перших днів на новій посаді взявся за переведення біржі на електронні торги. На NYSE вже діє електронна система Direct+, однак з її допомогою можна торгувати пакетами не більше ніж 1100 акцій. Утім, основні торги на Волл-стріт, на відміну від більшості бірж світу, все ще ведуться не в «електронному вигляді», а в біржовому залі. Брокери збираються в торговому залі перед трейдерами — «фахівцями» (співробітниками спеціалізованих фірм-маркетмейкерів), які спостерігають за тим, щоб торгівля акціями відбувалася організовано і чесно. Якщо ж інвестор бажає продати або придбати акції, але ніхто не бажає укладати з ним угоду, то тоді вступає до гри «фахівець», який проводить операцію. «Живий» торг дає NYSE змогу гарантувати високу ліквідність і найкращу ціну. Однак для багатьох великих інституційних інвесторів важливішою є швидкість виконання замовлення, оскільки ціни на акції можуть змінитися протягом кількох секунд, не кажучи вже про хвилини. Саме тому найбільша компанія світу з управління пайовими фондами Fidelity Investments (на її частку припадає до 5% денного обороту на NYSE) загрожує перевести торги на інші електронні біржі, якщо NYSE не прискорить виконання замовлень. Керівництву біржі нічого не залишилось, як піти на компроміс — збільшити обсяг торгів через Direct+, не відмовляючись, проте, від «живих» торгів. При цьому великим інвесторам дозволено виконувати одночасно кілька замовлень. Наприклад, якщо інвестор бажає придбати 10‑000 акцій за $50, але за таку ціну придбати весь пакет неможливо, то щоб прискорити хід операції він може купити кілька пакетів по $50, $50,1 і т. п. А задля поступки брокерам — членам біржі і для обмеження волатильності максимальне відхилення котирування не може перевищувати $0,09. Крім того, Тейн заявив, що брокери і «фахівці», як і раніше, відіграватимуть головну роль у торгівлі найгарячішими акціями.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас