Приватизацію КЖРК скасують? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватизацію КЖРК скасують?

Фондовий ринок
361
Промислова компанія ТОВ «Рудпостач», що була інвестором ВАТ «Криворізький залізорудний комбінат» (КЖРК, обидві - Дніпропетровська обл.), позивається з Фондом держмайна (ФДМ) України і Міністерством промислової політики з приводу умов приватизації КЖРК і ВАТ «Кривбаспідривпром», повідомляє «Інтерфакс-Україна».
Як повідомив президент ТОВ «Рудпостач» Едуард Самоткал, його компанія звернулася в господарський суд Києва з позовом до ФДМ і Мінпромполітики про визнання недійсними низки наказів Фонду держмайна і міністерства.
Зокрема, за його словами, у судовому порядку оскаржується спільний наказ ФДМ і міністерства «Про затвердження Положення про застосування способів приватизації пакетів акцій ДАК «Укррудпром», наказу ФДМ «Про затвердження плану розміщення акцій ВАТ «КЖРК», «Про затвердження плану розміщення акцій ВАТ «Промислово-виробниче підприємство «Кривбаспідривпром» і наказу ФДМ «Про затвердження рішення про спосіб приватизації пакета акцій ВАТ «КЖРК».
Суд 2 серпня заборонив ФДМ робити будь-які дії щодо приватизації держпакета акцій КЖРК і «Кривбаспідривпрому».
За словами Едуарда Самоткала, умовами конкурсу з продажу держпакета акцій КЖРК було невиправдано обмежене коло учасників, у результаті чого ціна продажу підприємства була занижена. «Я знаю українські фірми, які готові реально заплатити за КЖРК 1-1,5 млрд. грн., тому що це підприємство розробляє родовище, яке має запаси залізної руди на мільярди доларів, виробляє 70% обсягу залізних руд в Україні», - пояснив він.
За словами Е.Самоткала, в Україні відбувається монополізація, «коли два чоловіки усе розподіляють». При цьому він додав, що його компанія буде домагатися скасування результатів конкурсу з продажу 93,07% акцій КЖРК, зазначивши, що в даний час на суд чинять небувалий тиск із метою скасування заборони на проведення конкурсу.
Самоткал нагадав, що ТОВ «Рудпостач» є стратегічним інвестором КЖРК близько 10 років: «Коли ми прийшли на підприємство, воно було з нульовою рентабельністю, а зараз - високо прибуткове».
Нагадаємо, що ФДМ 23 липня оголосив конкурс із продажу 93,07%-го пакета акцій ВАТ «КЖРК», стартова ціна якого була визначена в розмірі 242,635 млн. грн., тоді як статутний фонд АТ становить 740,770 млн. грн. Фіксовані умови конкурсу передбачали збереження профілю підприємства протягом 5 років, зокрема, основних видів економічної діяльності, що існували на момент підписання договору купівлі-продажу; здійснення комплексу заходів для збереження технологічної єдності виробництва і технологічних циклів; збереження і раціональне використання робочих місць протягом 5 років з моменту підписання договору купівлі-продажу.
Брати участь у конкурсі з продажу КЖРК мали право, зокрема, ЗАТ «System Capital Management» (СКМ, Донецьк), ТОВ «Смарт-групп» (Росія) і група «Приват» через свою компанію ТОВ «Солайм» (Дніпропетровськ).
Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча, який хотів придбати КЖРК, але не був допущений до участі в конкурсі, оцінював КЖРК на рівні 700 млн. грн.
ФДМ підбив підсумки конкурсу 3 серпня, визнавши переможцем ТОВ «Солайм», що запропонував за пакет 689,419 млн. грн.
ТОВ «Солайм» діє на ринках консультативних послуг з питань комерційної діяльності і управління, посередницьких послуг у торгівлі машинами і промисловим устаткуванням. Раніше ТОВ «Солайм» придбала 25,10% акцій ВАТ «Гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК) «Суха Балка» (Кривій Ріг Дніпропетровської обл.) за 18,133 млн. грн.
ВАТ «ММК ім. Ілліча» - одне з трьох найбільших металургійних підприємств України.
ТОВ «Рудпостач» реалізує гірничорудне, бурове і шахтне устаткування, залізничну техніку, рухомий склад, підшипники і запчастини до устаткування, здійснює проекти в гірничорудній підгалузі.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас