Повернення нерезидентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повернення нерезидентів

Фондовий ринок
177
Уперше за останні шість років нерезиденти купують ОВДП на первинному ринку України.
Про поновлення інтересу зарубіжних інвесторів до внутрішніх зобов’язань Мінфіну повідомив Нацбанк, наголосивши, що «протягом лютого — березня, вперше після 1998 року, коли інтерес до облігацій внутрішньої державної позики України було втрачено, нерезиденти придбали ОВДП на суму $13 млн».
Директор департаменту платіжного балансу НБУ Тетяна Гальчинська уточнила, що інтерес нерезидентів до ОВДП зростає. За її словами, це виявилося у значному збільшенні обсягу купівлі цінних паперів зарубіжними інвесторами у квітні — травні. Зазначимо також, що нерезиденти, нарівні з вітчизняними банками, взяли активну участь у торгах 8 червня. Тоді державі вдалося розмістити річні (дохідність — 9,49 і 9,5%), півторарічні (11,2%) і трирічні (11,7%) ОВДП на рекордну суму — 300 млн грн.
Раніше міністр фінансів Микола Азаров заявляв про можливість ще одного випуску єврооблігацій України (попередня емісія обсягом $800 млн на умовах купонних виплат 7,65% двічі на рік і остаточного погашення 11 червня 2013 року). І те, що нерезиденти, не чекаючи вигіднішої (з погляду співвідношення «дохідність — інфляційний ризик») пропозиції, виявляють цікавість до ОВДП, — незаперечний «бонус» для Мінфіну. В активах міністерства і незначне зниження дохідності ОВДП (22 червня держава розмістила півторарічні цінні папери під 11,2% річних, хоч ще в січні — лютому аналогічні ОВДП торгувалися під 11,8%), і відносно стабільний попит на облігації (2 березня Мінфін востаннє залишив аукціон ні з чим), і «В-рейтинги» гривневих зобов’язань держави, підтверджені в червні міжнародними агенціями.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас