Міжбанк: чого чекати від валюти в цей неспокійний час — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чого чекати від валюти в цей неспокійний час

Валюта
1170
Вівторок продовжить тенденції цього тижня і буде дуже напруженим на валютному ринку. Протистояння інтересів тих, хто бажає заробити на страхах військових дій, і Нацбанку, а також частини місцевих гравців – продовжиться.
НБУ треба показати, що ситуація контрольована. І він вчора частково це довів, проводячи інтервенції практично весь день. І збив цим наростаючий ажіотаж. Спекулянтам, які бажають заробити, а також експортерам – ситуація зростання котирувань і нестабільності всього валютного ринку зараз вигідна. Тому від розгону котирувань спекулянтами – в кінцевому підсумку поки виграли експортери. Попереду податковий період і гривня їм потрібна. І вони не проти отримання приємного бонусу у вигляді злетів котирувань.
Серед покупців зараз розбрід і хитання. Найбільш нервові накупили вчора долара по 28,70 гривень і вище. І тепер, після просідання курсу до вечора майже на 20 копійок, вони задумалися – чи не поквапилися чи з покупками. Це позитив для гривні, бо знижує психологічний тиск на курс нацвалюти і частково навіть дозволить при вдалому розвитку подій знизити котирування і далі. З іншого боку – частина нерезидентів все ж панікує і знову продає свої ОВДП і виходить у валюту. Їхні купівлі не настільки значні, як були в січні, але все ж чинять негативний вплив на курс.
Сьогоднішній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП буде слабким і не надасть в даній ситуації підтримки гривні. Через відсутність інтересу до облігацій, чиновники залишили до пропозиції тільки папери на 147 і на 336 днів. Купувати їх сьогодні будуть лише держбанки і, можлво, в невеликих сумах – місцеві фінустанови з вітчизняним капіталом. Інші будуть вичікувати. За нашими прогнозами, буде продано ОВДП на 2,3-4 млрд гривень максимум з прибутковістю від 11,5% до 13% річних. Ці результати не матимуть істотного впливу на валютний ринок. Нерезидентам зараз не до купівлі нових паперів.
Ключові фактори, що впливатимуть у вівторок на курсовий тренд:
  • новини щодо можливої агресії РФ проти України та характер їх подачі населенню та бізнесу;
  • поведінка великих місцевих гравців і нерезидентів;
  • інтервенції Нацбанку, їх обсяги та цінники;
  • поведінка пари євро/долар на міжнародних ринках після позачергового засідання ФРС США.
Спроби максимально підняти курс поки продовжаться. І від того, наскільки на це все будуть “вестися” покупці, багато в чому і залежатиме вартість, за якою вони в цілому і будуть купувати валюту. Не піддадуться ажіотажу – котирування поступово почнуть знижуватися. Почнуть гарячково скуповувати всю валюту – спекулянти підтягнуть їх до мети в 28,70-29 гривень. Думка Finance.ua покупцям треба твердо тримати оборону і не йти на купівлю дорогого долара. Попереду податковий період і дефіцит гривні спрацює на користь найстійкіших з покупців.
Нацбанку знову доведеться сьогодні виходити на ринок з інтервенціями, щоб не допустити спекулятивного розгойдування курсу. Застосовувати він в основному буде формат запиту кращого курсу, який більш ефективно збиває зростання котирувань на ажіотажному ринку з меншими втратами резервів для регулятора. Хоча почати інтервенції він може і продажем за єдиним курсом в межах $30-50 млн, щоб дати початковий орієнтир ринку щодо котирувань на цей день.
Статистика торгів у вівторок при нових інтервенціях Нацбанку за нашими прогнозами буде в межах 480-630 угод при загальній сумі операцій в межах до $240-380 млн.
День пройде в досить напруженому форматі з частими змінами тренду по курсу в моменти виходу великих гравців.
Курси міжбанку, за прогнозом Finance.ua, 15 лютого будуть в досить широких межах: долар – коридор 28,25-28,70 грн, євро – коридор 32,05-32,45 грн.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 28,43 / 28,45
євро – 31,23 / 32,25
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас