Українські кафе та бари повернули докризові показники – дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські кафе та бари повернули докризові показники – дослідження

Фондовий ринок
563
Минулого рку більшість сегментів громадського харчування змогли відновити фінансові показники 2019 року.
Про це йдеться у дослідженні компанії з автоматизації закладів poster.
«2020 рік запам’ятався рестораторам просіданням виручки майже у всіх сегментах громадського харчування, невелике зростання за підсумками року показали тільки кав’ярні та фастфуд — плюс 1,5% і плюс +0,5% до 2019 року відповідно. Докризових показників досягли всі проаналізовані сегменти громадського харчування», — сказано в дослідженні.
Минулого року найкраще почувалися кав’ярні: їх виручка зросла на 35% порівняно з докризовим 2019-м (на 33% до 2020 року), а середній чек збільшився на 27% порівняно з часом до пандемії (на 12% до 2020 року).
Сегмент кафе збільшив виручку на 32% в порівнянні з 2019 роком (на 40% до 2020 року), а середній чек в порівнянні з часом до пандемії зріс на 28% (на 11% до 2020 року).
Виручка пекарень в 2021 році збільшилася на 24% в порівнянні з 2019 роком (на 34% до 2020 року), а середній чек піднявся на 23% (на 14% до 2020 року).
Виручка фастфуду в 2021 році збільшилася на 33% в порівнянні з 2019 роком (на 32% до 2020 року), середній чек зріс на 29% (на 11% до 2020 року).
Виручка барів за підсумками 2021 року перевищила докризову всього на 4% (плюс 28% до 2020 року). Середній чек зріс на 27% до 2019 року (на 13% до 2020 року).
Українські кафе та бари повернули докризові показники – дослідження
Що кажуть експерти
Більшість рестораторів пояснюють зростання середнього чека підвищенням цін. У 2020 році річна інфляція склала 5%, а в 2021 вже в два рази вище — 10%, що стало найбільшим показником з 2017 року. Це призвело до істотного подорожчання практично всіх продовольчих товарів на ринку.
Українські кафе та бари повернули докризові показники – дослідження
«Якщо раніше ми робили зріз за цінами раз на квартал і піднімали ціни по сезонах, то зараз ми робимо це раз на місяць, бо вхідні ціни на продукцію дуже швидко зростають. Тільки за 2021 рік вони зросли приблизно на 20%. Друге півріччя 2021 року було досить активним по товарообігу. За моїми спостереженнями, гості стали більше витрачати грошей в закладах і довше там проводити час, оборотність столів впала», — говорить Вікторія Рейникова, ресторанний консультант і засновник агентства Bureau Business Ideas.
Серед ключових проблем року ресторатори як і раніше називають нестабільність через пандемію, кадровий голод, збільшення податкового навантаження, а також так і не скасовану фіскалізацію.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас