Андрій Попов: аудит для резидентів Дія Сity – податкові пільги, гарна репутація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Попов: аудит для резидентів Дія Сity – податкові пільги, гарна репутація

Фондовий ринок
770
ІТ-галузь вже не один рік займає важливе місце у структурі українського ВВП. Однак цій сфері не вистачає доданої вартості – продуктів, які здатні конкурувати із західними.
Для того, щоб сектор високих технологій зміг повністю реалізуватися й український IT-бізнес став конкурентним на міжнародному ринку, планується створити сприятливе економічне середовище — Дія City.
15 липня 2021 року Верховна Рада України ухвалила закон про дію спеціального податкового режиму ІТ-компаній.
14 грудня 2021 Верховна Рада України прийняла податкову частину Дія City.
Третім етапом має бути внесення змін у податково-процесуальний кодекс, після чого система має запрацювати (орієнтовно вже на початку 2022 року).
Що пропонує Дія City?
Резиденти Дія City набувають особливого правового статусу, і для них передбачені лібералізовані трудові відносини та спеціальне оподаткування.
Працювати в цьому економічному середовищі можуть не лише українські, а й іноземні компанії, підприємці, інвестори та стартапи — всім надаються однакові умови.
Резиденти працюють в рамках не українського законодавства в цілому, а спеціальних правил, які прописані у низці законопроєктів, підготовлених командою Дія City.
Основні елементи:
  • спеціальна система оподаткування — податок на виведений капітал (ПВК) за ставкою 9%, а не на прибуток (18%);
  • лібералізація трудових відносин — можливе класичне працевлаштування за КЗпП або на основі контракту;
  • придбання та захист інтелектуальних прав за європейською системою;
  • захист інтересів із застосуванням елементів англійського права;
  • резиденти Дія City, завдяки особливій процедурі процесуальних дій, не піддаються перевіркам та необґрунтованим розслідуванням.
Податки для працівників IT-компаній запропоновані приблизно на рівні витрат на ФОП: податок на доходи фізосіб (ПДФО) 5%, єдиний соціальний внесок (ЄСВ) 22% від мінімальної зарплати, військовий збір — 1,5%.
Аудиторський висновок в Дія City. Для чого він потрібен і що слід врахувати?
Уповноважений орган не контролює, які компанії хочуть доєднатися до спецрежиму, бо позбавлений такої функції, тому виникає потреба у додатковому запобіжному механізмові.
Для підтвердження відповідності встановленим критеріям резидентства IT-компанії мають щорічно подавати незалежний аудиторський висновок.
Цей інструмент запроваджено для того, щоб запобігти можливому зловживанню особливими податковими та правовими умовами.
Резиденти можуть обирати аудитора на власний розсуд.
Висновок незалежного аудитора подається разом зі звітом про відповідність резидента критеріям Дія City.
Це правило можуть не виконувати стартапи, а наявні компанії подають перший звіт та висновок аудитора за три місяці після отримання статусу резидента.
Щоб отримати всі переваги від аудиту, а не лише стати резидентом Дія City, слід правильно обрати аудитора. «Універсальних аудиторів» не існує, однак є універсальний алгоритм їх відбору. Найважливіші критерії вибору наступні:
  • Репутація та досвід аудиторської компанії в конкретній галузі.
Буде перевагою, якщо в портфелі є подібні компанії до тієї, аудит якої має бути проведений.
  • Представленість на міжнародному рівні.
Висновок, підготовлений мережевим аудитором, має силу не тільки в Україні, але й у світі, що стане додатковим плюсом для залучення фінансування або відкриття рахунків за кордоном.
Підтвердження звітності з боку відомої аудиторської мережі спростить взаємини з податковими органами, фінансовими установами та іноземними партнерами.
  • Послуги та персонал аудиторської фірми.
Якщо компанія пропонує низку послуг і в ній працюють різноманітні фахівці, це спрощує комунікацію і перешкоджає витоку інформації.
Після аудиту власник компанії не лише отримає інформацію, у якому стані перебувають бухгалтерський і управлінський облік, документообіг, але й практичні рекомендації з усунення зауважень.
Андрій Попов, партнер Kreston Ukraine
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас