Володимир Носов: напрями для криптоінвестицій на 2022 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Володимир Носов: напрями для криптоінвестицій на 2022 рік

Фінтех і Картки
1131
2021 рік став для нас черговим роком пандемії, економічних і політичних потрясінь. Деякі сектори криптосвіту розвивалися більшою чи меншою мірою, але в будь-якому разі тим чи іншим чином впливали на розвиток криптовалютного середовища в цілому і доходи інвесторів — зокрема.
Не в останню чергу на інтеграцію обивателів у світ криптовалют вплинула саме пандемія. Буквальне зіткнення з фізичними обмеженнями привернуло увагу користувачів до Інтернету — а з ним зріс і середній вік криптоінвестора в світі, і кількість тих, хто вперше інвестував.
Показовими є цифри: протягом останніх двох років кількість користувачів нашого майданчика зросла з 300 тисяч до 2 мільйонів. Сегментація наших клієнтів аналогічна сегментації і на інших трейдингових майданчиках: люди інвестують, щоб активно торгувати, люди інвестують, щоб «холдити».
Український криптоінвестор — далеко не останній у світі. За результатами 2020 року держава очолила рейтинг за активністю використання криптовалюти.
Тому для нас питання, в які криптовалюти інвестувати в 2022 році, актуальне не менше, ніж для зарубіжного користувача. Розглянемо, які напрями заслуговують на увагу.
DeFi — потенційний стабілізатор волатильності
Волатильність — один з ключових аргументів для противників масового прийняття криптовалют, які переконані, що віртуальні активи не здатні конкурувати з фіатом у світовій економічній системі через вкрай нестабільне ціноформування.
Але сфера розвивається, з’являються нові інструменти, і експерти вчаться дивитися по-новому. Разом з новими рішеннями з’являються і аргументи на користь стабільності криптоактивів.
Сектор децентралізованих фінансів в останні кілька років зайняв масштабну частку ринку. Отримав потужний розвиток. Не в останню чергу цьому сприяє один з ключових «рушіїв» прийняття криптовалют — Індія. Не в останню чергу щодо «відточування» інструментарію DeFi — Сполучені Штати.
Внутрішній український ринок поки що на міжнародну екосистему децентралізованих фінансів не впливає.
У світовому ж полі сьогодні ми спостерігаємо глибоку коінтеграцію сектору DeFi з реальними активами. Проєкти, що спеціалізуються на нерухомості, товарах, бізнес-кредитах, виходять на масовий ринок.
Щоб завоювати користувача, вони не тільки роблять інструментарій максимально зрозумілим. На конкурентному ринку, де для покупця існують сотні, здавалося б, подібних пропозицій, потрібно виділятися. Тому вони дають реальну альтернативу існуючим традиційним інструментам, на більш відкритих, прозорих і справедливих умовах. І разом з тим, намагаючись перевершити один одного, пропонують поліпшення подібних до себе проєктів.
Таким чином, відбувається певне формування в DeFi-кластери. Де кожен закріплює за собою низку нових функцій в пошуках стійкого попиту.
І тут питання, чи сформувався цей попит на поточний день. Відповідь не в тому, чи настав його час, а в тому, на якому етапі розвитку він перебуває.
Він як мінімум вкрай активно формується, демонструючи щорічний приріст інвесторів і вкладень.
Загальна сума заблокованих в смарт-контрактах децентралізованих фінансів коштів (TVL) за різними даними становить від $ 92,3 млрд до $ 113 млрд станом на сьогоднішній день.
Основою руху DeFi-сектору є блокчейн проєкту Віталіка Бутеріна Ethereum (поки що). Тому переважна більшість цих коштів заблоковані саме в Ethereum.
Таким чином, ми отримуємо картину, що потенціал отримати стійкий попит у сектору DeFi є. І волатильність як мінімум з цього аспекту маячить на перспективу. Але аспектів тут безліч, і це вже окремий матеріал.
Ethereum і його вбивці
У сукупності на базі блокчейна ефіру станом на 24 січня за статистикою DeFi Pulse активним є 121 криптолендінговий проєкт (з 133), 28 децентралізованих бірж (з 30 наявних), 25 з 29-ти — криптодеривативи (ринок угод на купівлю і продаж активів на майбутню вартість віртуального активу), 4 з 5 — методи платежів (платіжні додатки), а також 34 з 35 припадає на сектор «активи» (автоматизовані стратегії прибуткового фармінгу, токени управління).
Таким чином, ми бачимо, який попит вже сформувався на сьогоднішній день. А також які сфери будуть продовжувати розвиватися за рахунок високого попиту.
Якщо розглядати більш детально, на ринку лідирують проєкти MakerDAO ($ 16,4 млрд), Curve Finance ($ 14,4 млрд), Convex Finance ($ 11,9 млрд).
Важливіше те, які сектори вони представляють. Це платформи, що спеціалізуються на послугах криптокредитування (криптолендінг), децентралізовані біржі на базі автоматизованих протоколів маркет-мейкінга, а також децентралізовані сервіси стекінгу (розміщення активів під заставу, метод пасивного доходу).
Останні згадані проєкти отримують широку поширеність поряд з криптолендінговими — в основному за рахунок впровадження токенів управління.
Завдяки їм вкладники отримали більший вплив на розвиток конкретних криптопротоколів. Не в останню чергу завдяки справедливій системі участі.
Разом з тим критика щодо них теж звучить — нависає питання корупційного характеру, оскільки сила твого рішення залежить, по суті, від твоїх вкладень. Більш потужний інвестор має більший вплив на валідацію на блокчейні. Звідси на перспективу найближчих років — вдосконалення цієї системи. Але поки що про це багато не говорять.
Поряд з цим Ethereum, хоч і вважається досить перспективним, все ж таки і широко критикується. На цій хвилі з’явилися так звані вбивці Ethereum, які перевершують блокчейн ефіру за показником масштабованості, швидкості транзакцій і розміру транзакційних комісій (власне, в цьому і полягають основні критичні висловлювання в бік проєкту).
Таким чином в лідерах за заблокованими на блокчейні коштами з’явилися проєкти, що функціонують на декількох блокчейнах (не виключаючи Ethereum). Це Curve ($ 16,7 млрд), Uniswap ($ 6,16 млрд), Lido ($ 4,02 млрд).
Відповідно, є низка блокчейнів, які розвиваються і намагаються закріпитися в числі конкурентів ефіру вже сьогодні – Avalanche, Fantom, Polkadot, Polygon і т.д. Скажімо, той же Polkadot покликаний підвищити сумісність різних блокчейнів всередині однієї платформи. Avalanche обробляє 4,5 тис. транзакцій за секунду (тоді як ефір — 15). І так далі.
Особливу увагу я б приділив сектору розвитку мультичейн-платформ, на базі яких розробляються майданчики з вичерпним набором високопродуктивних функцій.
Ці функції покликані допомагати корпоративним додаткам з точки зору масштабованості, конфіденційності, інтеграції та відповідності вимогам.
Лідером на цьому ринку виступає MultiChain, до послуг якого вдавалися ті ж Philipp Morris. До цього блокчейну звернулися і проєкти, до яких був і поки що залишається прикутий погляд ринку: Aave (криптолендінг), Crypto Volatility Index (деривативи), mStable (активи).
Варто відзначити, що на ринку платформ швидкого конструювання приватних блокчейнів дорога прокладається не тільки в торговому секторі. Експерти обговорюють, що вона має перспективи і як технологія для створення загальних наборів даних (P2P) в сферах економіки, інжинірингу, науки і т.п. Тому для проєктів, подібних до MultiChain, можна очікувати розвитку вже в найближчі пару років.
Ще один блокчейн, який поряд з MultiChain я б виділив в графу конкурентів ефіру — Polygon ($ 4,23 млрд TVL).
Тут показники і проєкти, які стабільно, але поки ще не надуспішно набувають поширення. На його базі функціонує криптолендінг — проєкт QiDao з істотним обсягом заблокованих коштів в $ 84,8 млн. Кілька DEX-майданчиків з не настільки істотними в глобальному розрізі, але теж значними в загальному потоці розмірами заблокованих коштів в $ 549 млн. Opium Network і Tranche, що представляють сферу криптодеривативів (тут всього $ 4,2 млн). І, звичайно, Aave ($ 1,8 млрд TVL) як найбільший з мультиплатформенних проєктів на базі цього та інших блокчейнів (Ethereum, Polygon, Avalanche).
Метавсесвіти: 5 років — і перший вже пішов
Віртуальні світи покликані покривати потребу людини у віртуальному спілкуванні, яке за відчуттями може замінити реальне. Таке призначення метавсесвітів, про це суспільство мріє вже не одне десятиліття. Тільки зараз, буквально наприкінці 2022 року, ми виявилися як ніколи раніше близькі до реалізації таких призначених для користувача потреб.
На широкому рівні – це не можна ігнорувати. Facebook анонсував перехід від соціальної мережі до компанії-метавсесвіту. Крім безпосередньо соцмережі Facebook, голова компанії анонсував перехід до WhatsApp, Oculus, Workplace, Portal і Spark AR і навіть цифрового гаманця Novi. І на це, за словами Цукерберга, знадобиться не менше ніж п’ять років.
Крім мастодонта ринку Facebook і інші компанії мають намір розвивати напрямок соціальних мереж-метавсесвітів, покликаних надавати AR-досвід метавсесвіту без AR/VR-гарнітур. Наприклад, індійський стартап Flam.
Мета-крипто-світ: про що це
З точки зору бізнесу метавсесвіти розвиваються за трьома напрямками. Це створення ПЗ для вибудовування інфраструктури метавсесвіту, дата-центри як платформи для зберігання даних метавсесвіту, бізнес-проєкти, ігрові та робочі додатки, в яких можна гуляти, зустрічатися аватарами, купувати речі і так далі.
Останнє – ігрові додатки — мають широку популярність. Сьогодні ми маємо низку криптопроєктов, які забезпечують внутрішню валюту для метавсесвітів або пропонують поліпшення для проєктів за цю криптовалюту. Загальна ринкова капіталізація проєктів для метавсесвітів становить понад $ 20 млрд, торговельна активність перевищує $ 3 млрд/доба.
Останнім, хто привертає увагу до коінтеграції мета, блокчейна і криптовалют, можна назвати криптопроєкт Shiba Inu. Компанія планує інтегрувати метавсесвіт з використанням невзаємозамінних токенів у свою гру (яка повинна вийти в 2023 році, як анонсували в Shiba Games раніше).
Відштовхуючись від топа токенів метавсесвітів за ринковою капіталізацією, сьогодні можна чітко виділити п’ять проєктів. Вони мають маркеткап понад $ 1 млрд. Врахуємо, звичайно, що за останні дні на хвилі падіння біткойна ринок обрушився. Тому, зокрема, знизилися і показники ринкової капіталізації.
Зараз же ми говоримо про Decentraland (MANA), Axie Infinity (AXS), The Sandbox (SAND), Theta Network (THETA) і Enjin Coin (ENJ).
При цьому Decentraland, Enjin Coin і The Sandbox працюють на блокчейні Ethereum. Axie Infinity і Theta Network — на власному блокчейні.
Те, як будуть розвиватися ці проєкти і їх блокчейни, буде визначати не тільки інвестиційний прибуток власників, але розвиток метавсесвітів у коінтеграції з крипто — зокрема.
У кожному з цих проєктів фігурує NFT — невзаємозамінні токени. Кожен з цих світів підтримується економічно створенням і поширенням NFT.
Таким чином створюються аватари і простори, які поліпшуються за допомогою апгрейда за токени. Їх, в свою чергу, можна заробити в цьому ж метавсесвіті.
Звідси важливо розуміти, що поява все нових маркетплейсів для NFT розширить їх поширення і попит.
Інше питання, якою буде їхня ціна, коли ринок буде перенаповнений пропозицією. Але це вже на перспективу наступних п’яти років.
Наостанок хочу відзначити, що великі вливання інвестицій з боку значущих компаній зовсім не означають, що ціна того чи іншого токена буде зростати. Це тільки означає, що за цими проєктами великі гравці (які дійсно мають трохи більш глибинні знання і доступ до інформації, ніж обивателі) готові взяти на себе інвестиційні ризики.
Зрештою, незважаючи на перспективність обох напрямків, це більшою чи меншою мірою нові технології та рішення. Тому інвестиційні ризики тут можуть бути вищі, ніж щодо того ж біткойна. Хоча і біткойн, як ми побачили в останні кілька тижнів, далеко не стабільна одиниця.
Володимир Носов, President / CEO криптовалютної біржі WhiteBIT
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас