Міжбанк: чи буде новий обвал гривні, і чи чекати на долар по 30 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи буде новий обвал гривні, і чи чекати на долар по 30 гривень

Валюта
5017
Напруга на кордонах України наразі зберігається, а переговори представників «нормандської четвірки» поки що не додали якоїсь конкретики в цьому питанні. Непроста ситуація і навколо відповідей США на вимоги Росії, бо за фактом після них нічого не змінилося в позиціях сторін.
Поки цей політичний, військовий і психологічний клінч «не розрулиться», тиск на курс гривні на нашому міжбанку продовжиться. А отримання експортерами відшкодувань ПДВ знизить їхнє бажання продавати валютну виручку до мінімуму, адже час працює на них, і котирування щодня зростають.
У підсумку, валютний ринок залишиться заручником політичних і військових ігор, а головним учасником, що впливає на курсовий тренд на міжбанку, залишиться Нацбанк. Він продовжить гасити значний сплеск попиту на валюту з боку нерезидентів за рахунок розпродажу резервів.
З іншого боку, потенціал гривневих ресурсів у нерезидентів, що продають на вторинному ринку українські ОВДП, також обмежений. І оскільки місцеві гравці особливо зайняті своєю поточною господарською діяльністю, щойно іноземці закриють свої страхи і перестануть розпродавати українські борги, ажіотаж на міжбанку закінчиться. У цьому випадку для гривні небезпечним залишиться тільки можливий додатковий ажіотажний попит на валюту, що дорожчає, з боку населення, але цього поки що не спостерігається. У період постійного зростання цін, опалювального сезону з великими сумами комунальних платежів і в період післяноворічного безгрошів’я у більшості українців просто немає вільних грошей на валютні покупки у великих розмірах. Тому зростання котирувань на міжбанку при досить спокійній поведінці готівкового ринку скоро закінчиться.
Звичайно, якщо не буде нових політичних і військових сюрпризів, але економічні причини зльоту котирувань останніх днів поступово вичерпуються. У цих умовах Finance.ua прогнозує поступову зупинку зростання курсу вже до кінця січня-початку лютого, а при заспокоєнні військової ситуації, потім і корекцію курсу долара в бік зниження котирувань.
Ми не прогнозуємо зараз курсу ні 30, ні 35 гривень за долар, як часто вже запускають «страшилки» деякі «гарячі» голови з середовища наших депутатів і опозиційних економістів. Але поки що Нацбанку доведеться ще 3−5 робочих днів залишатися головним союзником гривні на торгах і закривати брак валюти своїми інтервенціями.
Засідання ФРС США не принесло сюрпризів фінансовому світу, і тому долар потіснив євро до рівня близько 1,12 долара за євро. Американський регулятор ще раз підтвердив, що скоро згорне політику кількісного пом’якшення і почне поступово підвищувати процентні ставки на тлі скорочення балансу ФРС. Тому всім світовим фінансовим гравцям потрібно бути до цього готовими вже найближчим часом. На нашу думку, це призведе до поступового зміцнення позицій долара в світі. Особливо якщо ЄЦБ не буде проводити адекватних заходів у відповідь.
Нерезиденти продовжать виходити з ОВДП, що додасть тиску на курс гривні і на сьогоднішніх торгах. Нацбанку знову доведеться гасити курсові пожежі і бути «універсальним продавцем» валюти на міжбанку. Витратити з резервів доведеться знову не менше ніж $ 80−150 млн.
За розрахунками Finance.ua, обсяги операцій на торгах у четвер складуть не менше ніж $ 200−280 млн при укладенні до 530−680 угод.
Курси міжбанку, за нашим прогнозом, 27 січня будуть в межах: долар — коридор 28,70 — 28,95 грн, євро — коридор 32,15 — 32,45 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах:
  • Долар: коридор купівель і продажів 28,60 — 29,20 грн при спреді в обмінниках фінкомпаній близько 20 коп, а в касах банків 20−25 коп.
  • Євро: у банках буде знову дуже широкий коридор цінників від 32,10 до 32,85 грн при спреді до 25 — 30 коп, а в обмінниках фінкомпаній — в межах коридору від 32,30 до 32,70 грн при спреді до 25 копійок.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 28,80 / 28,82
Євро-32,50 / 32,52
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас