Міжбанк: чи буде реальністю 29 гривень за долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи буде реальністю 29 гривень за долар

Валюта
2182
Геополітична напруга у відносинах Україна-Росія і Росія-Захід зберігається. І валютний ринок реагує на ці ризики продовженням зростання котирувань.
Незважаючи на продажі Нацбанком долара практично в усі останні дні – тільки за вчора курс долара на міжбанку зріс до позначки 28,71/28,73 гривні.
Поступово зростають котирування і євро, навіть незважаючи на його вчорашнє зниження нижче позначки 1,13 долара на міжнародних майданчиках. Там своя пісня — скоро засідання ФРС США з грошово-кредитної політики. І почалися нові валютні ралі по парі євро/долар. Це, до речі, додасть проблем і на українському міжбанку у вигляді стрибків курсу євро відносно гривні найближчим часом.
Нерезиденти продовжують виходити з ОВДП, що додає проблем нашим чиновникам Нацбанку, відповідальним за валютний ринок, а також чиновникам Мінфіну, яким треба покривати дефіцит бюджету за рахунок продажів облігацій. А ось з бажаючими — не густо. Вчора вдалося продати ОВДП в мізерній навіть для нашого ринку сумі 2,8 млрд гривень з термінами на 3 місяці під 11,5% річних. Всі інші пропозиції залишилися практично без уваги інвесторів. Покупцями паперів були тільки місцеві фінустанови. Іноземців майже не було.
Сьогодні тиск на курс гривні продовжиться. Спекулятивна мета окремих гравців — 29 гривень за долар на міжбанку в найближчі дні. Поки що Нацбанк активно чинить опір, але все одно поступово здає позиції гривні. А готівковий ринок виставляє це котирування при продажу долара вже від учорашнього дня. Ажіотажу зі скупки валюти немає, але й обсяги купівлі валюти населенням поступово зростають. Громадяни не панікують, але нервують.
Нацбанку знову доведеться гасити курсові пожежі і бути «універсальним продавцем» валюти на міжбанку. Витратити з резервів доведеться знову не менше ніж $ 50−100 млн.
Поведінка учасників торгів залишиться хаотичною, а виходи великих гравців на міжбанк і будуть формувати курсовий тренд протягом дня із загальною тенденцією «на підвищення». Головним союзником нацвалюти залишиться тільки Нацбанк, бо навіть металурги не будуть особливо поспішати розлучатися з валютою на тлі отримання ними відшкодувань ПДВ від держави.
Незважаючи на продовження тиску на нацвалюту, при такому спекулятивному розкладі на ринку Finance.ua все ж таки зберігає свою вчорашню рекомендацію — поки що не метушиться і почекати вирішення ситуації, щоб не скуповувати зараз валюту за відверто завищеним курсом. Якщо ситуація на кордонах з РФ стабілізується і напруга почне знижуватися — відбудеться відкат котирувань.
За нашими розрахунками, обсяги операцій на торгах в середу складуть не менше ніж $ 190−250 млн при укладенні до 500−610 угод.
Курси міжбанку, за прогнозом Finance.ua, 26 січня будуть в межах: долар — коридор 28,60 — 28,90 грн, євро — коридор 32,25−32,60 грн.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 28,74 / 28,76
Євро — 32,45 / 32,47
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас