Створено рідку лінзу, що працює подібно до людського ока — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено рідку лінзу, що працює подібно до людського ока

Технології&Авто
680
Вчені розробили адаптивну лінзу на основі електрично чутливої рідини — дибутиладіапата (DBA). Лінза здатна змінювати фокусну відстань в залежності від поданої напруги. Потенційно її можна використовувати в камерах для смартфонів, ендоскопів та іншої техніки.
Розробники заявляють, що рідкі лінзи незабаром можуть повністю замінити тверді. Це дозволить створити камеру мобільного телефону з можливістю швидко змінювати фокусну відстань, причому камера буде залишатися такою ж тонкою, як і корпус самого смартфона. Відсутність металевих елементів призведе до того, що такі лінзи можна буде використовувати протягом багатьох років без будь-якого зносу. Розробка важить всього кілька грамів, але демонструє хороші оптичні характеристики.
Для створення рідкої лінзи електрод, покритий водовідштовхувальним шаром, повністю заповнюється рідиною DBA. Через це вона утворює купол. Застосування постійного струму викликає накопичення молекул рідини на аноді, змінюючи куполоподібну форму в залежності від сили напруги. Таким чином регулюється фокусна відстань. Зняття електричного поля повертає рідину до первісної форми.
Нова лінза набагато ефективніша від існуючих аналогів. У лінзах електрозмочування застосовується рідина, для якої додатково потрібна діелектрична плівка, щоб відокремити її від металевого електрода. Рідка лінза DBA не схильна до випаровування або електролізу. Оскільки вона безпосередньо контактує з електродом, необхідність в ізолюючому шарі відпадає.
Перші тести показали, що оптичний коефіцієнт пропускання становить близько 95% у видимому діапазоні хвиль від 390 до 780 нм. Характеристики лінзи не змінюються ні при кімнатній температурі, ні при майже +93 °C. Збільшення прикладеної напруги від 0 до 100 В може змінювати фокусну відстань з 7,5 до 13,1 мм, а роздільна здатність об’єктива може досягати майже 29 ліній на мм.
Надалі дослідники зосередяться на поліпшенні швидкості відгуку і збільшенні роздільної здатності. Також вони планують зменшити вплив гравітації на рідину DBA, щоб можна було створювати лінзи більшого розміру.
За матеріалами:
4PDA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас