Банкіри очікують від НБУ підвищення ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри очікують від НБУ підвищення ставки

Кредит&Депозит
489
Національний банк України (НБУ) 20 січня підвищить облікову ставку на 50 базисних пунктів (б. п.) — до 9,5% річних, прогнозує більшість опитаних агентством «Інтерфакс-Україна» банкірів.
«Посилення фундаментального інфляційного тиску спостерігається і у всьому світі, і в Україні. Більшість світових центральних банків і центральних банків країн уже розпочали посилення грошово-кредитних політик та підвищення базових ставок. (…) Вважаю, що НБУ дотримуватиметься помірного посилення монетарної політики, і облікову ставку на найближчому засіданні буде підвищено на 0,5 п. п., а саме до 9,5% річних», — повідомив директор департаменту інвестиційного бізнесу ПУМБ Антон Стадник.
Він зазначив, що на користь такого рішення свідчить і те, що на попередньому засіданні комітету з монетарної політики Нацбанку більшість членів комітету висловилася за подальше підвищення облікової ставки на найближчих засіданнях правління.
Голова правління Юнекс Банку Іван Світек поділяє цей прогноз і також очікує помірного підвищення ставки до 9,5%.
«Думаю, що більшість членів монетарного комітету проголосує за підвищення облікової ставки. А основна дискусія точитиметься щодо розміру підвищення: піднімати на 50 базисних пунктів або одразу на 100 б. п. (…) Я схиляюся до помірного зростання до 9,5%. Найімовірніше, при цьому члени монетарного комітету висловляться за подальше підвищення ставки», — зазначив банкір.
За його словами, основним мотивом для підвищення ставки є інфляція, яка виявилася вищою за прогнози НБУ, що передбачає уповільнення показника до 9,6%, незважаючи на скорочення темпів зростання цін у грудні до 10% рік проти року (р/р).
«Потребує реакції регулятора й очікуване посилення монетарної політики Федеральної резервної системи (ФРС), а також Європейського центрального банку (ЄЦБ). І, звісно, НБУ братиме до уваги ризики, яких зазнає економіка через зростання геополітичної напруги. Лише за останній тиждень курс долара зріс більш ніж на 3% на тлі розпродажу українських активів. Потенційно це може створити додатковий тиск на інфляцію», — додав Світек.
Він прогнозує, що НБУ з високою ймовірністю піде принаймні ще на одне підвищення облікової ставки — до 10% – уже в березні.
Аналогічної думки дотримується директор департаменту стратегії Кредобанку Роман Лепак, який зазначив, що подальше підвищення ставки на 0,5 п. п. має стати відповіддю регулятора на погіршення інфляційних очікувань населення та бізнесу, значне зростання ризику масштабної збройної агресії Росії та зумовлений відплив капіталу з України.
Крім того, посилення монетарної політики вимагають характерні для всієї світової економіки інфляційні ризики, які найбільше виявляються у подорожчанні енергоносіїв і зернових, вважає експерт.
Головний економіст Креді Агріколь Банку Олександр Печерицин також поділяє прогноз щодо підвищення облікової ставки на 50 б. п. — до 9,5%.
«Незважаючи на те, що річна інфляція в грудні незначно знизилася порівняно з листопадом, вона все ще була вища за прогнозну траєкторію Нацбанку. Цей чинник, а також збереження потенційних інфляційних ризиків на високому рівні та думки учасників минулого засідання НБУ про інфляційні ризики та ставку вказують на можливість продовження періоду підвищення ставки вже цього четверга», — зазначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас