Гетманцев розповів, чи може Україна пройти 2022 рік без нової програми з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гетманцев розповів, чи може Україна пройти 2022 рік без нової програми з МВФ

Казна та Політика
1100
Україна за відсутності додаткових потрясінь може пройти друге півріччя 2022 року без термінового укладання нової програми з Міжнародним валютним фондом (МВФ), вважає голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.
«Якщо не буде жодних потрясінь, я б не бачив якихось проблем із обслуговуванням держборгу у 2022 році та виконанням наших зобов’язань — таких проблем, які змушували б просто завтра укладати нову програму з МВФ. Ми повинні подискутувати умови цієї програми та укласти угоду на вигідних для нас умовах», — сказав він в ефірі телеканалу «Рада».
При цьому парламентарій висловив упевненість в отриманні двох траншів, що залишилися, по $ 700 млн у рамках поточної програми stand-by, дія якої завершується влітку цього року.
«Якщо ціна газу залишатиметься такою, то я впевнений, що ми продовжуватимемо стримувати ціни на газ. Повернемося до цього питання у травні-червні», — зазначив Данило Гетманцев.

Довідка Finance.ua:

  • раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що Україна після завершення влітку 2022 року спільної з МВФ програми stand-by, відкритої влітку 2020 року, має намір продовжити співпрацю з фондом у рамках нової програми;
  • МВФ у червні 2020 року затвердив для Києва програму stand-by загальним обсягом близько $ 5 млрд, одразу виділивши перший транш фінансування обсягом $ 2,1 млрд. Було намічено чотири перегляди виконання умов програми для виділення решти чотирьох траншів;
  • проте обумовлений графік було порушено, а фінансування тривалий час було призупинено через невиконання Україною низки зобов’язань;
  • лише у листопаді 2021 року МВФ надав Україні другий транш у розмірі SDR500 млн в еквіваленті $ 699 млн і вирішив продовжити дію програми до червня 2022 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас