Міжбанк: чому настає момент істини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чому настає момент істини

Валюта
3375
Продовження зростання котирувань долара вже всерйоз стурбувало майже всіх потенційних покупців валюти. Це поганий знак для гривні, бо в цьому випадку великі покупці поспішають швидше закрити свої угоди, на побоюваннях подальшого подорожчання валюти. І це робить їх легкою здобиччю як продавців валюти з реального сектору, так і спекулянтів. А також створює негативний фон на ринку щодо перспектив гривні на найближчий час.
Знову частина клієнтів заговорила «про долар на міжбанку по 28», а найгарячіші голови розмірковують вже і про кінцеву мету в 28,50 гривень за долар на торгах до кінця січня.
У цій ситуації у Нацбанку є лише два виходи.
Варіант перший — щоденні активні інтервенції з продажем по $ 50−100 млн на день і погашення цього ажіотажу протягом 3−5 робочих днів.
Варіант другий — невеликі щоденні продажі валюти в межах $ 5−30 млн з метою показати свою присутність на ринку, але із загальною тенденцією на девальвацію нацвалюти до рівня 27,85−28,10 гривень найближчим часом.
Обидва варіанти не найкращі, але вибір робити треба.
У першому випадку — така тактика регулятора призведе до зниження ЗВР, але хоч якось стримає інфляційні наслідки швидкого зростання курсу. У другому — посилить тиск на ціни в країні на тлі розмов чиновників «на користь бідних» про те, що вони все ж таки «борються» з інфляцією, але при цьому курс зростає з незалежних від них причин.
На думку Finance.ua, Нацбанку треба жорстко закривати зараз відсутній попит на валюту і не допускати спекулятивного розгойдування курсу, інакше про 5% інфляції по 2022 року (як хочуть чиновники) їм можна забути. Економіка інертна, і всі компанії почнуть відразу закладати максимальний курс в свої цінники, що в поєднанні зі зростанням цін на енергоносії та продукти харчування просто підірве ціни і забезпечить їх нове зростання на двозначні цифри відсотків. Більш того, «тиснути» курс треба вже зараз, поки ажіотаж не перекинувся і на готівковий ринок. Оскільки підключення до цього процесу населення — свідомо програшний варіант для гривні, і ось він якраз і буде зовсім непідконтрольним для регулятора.
Від сьогоднішніх рішень Нацбанку і його тактики і сум інтервенцій багато в чому вже залежатиме загальний курсовий тренд на міжбанку, як мінімум, на перший квартал 2022 року. І це треба вже враховувати всім гравцям ринку і самому НБУ.
За нашими розрахунками, обсяг операцій 13 січня на міжбанку складе не менше ніж $ 140−220 млн при укладенні до 540−620 угод. Частина клієнтів поспішатиме ще й у зв’язку з тим, що в понеділок США відзначають День Мартіна Лютера Кінга, і розрахунки по долару в Україні будуть проходити на ТОМі. Тому багато хто волітиме вже сьогодні закрити свої основні операції в доларі, щоб за п’ятницю вже тільки провести невеликі «рихтування» своїх розрахунків по цій валюті перед вихідними. Тиск на курс гривні збережеться.
Курси міжбанку, за прогнозом Finance.ua, 13 січня будуть в межах: долар — коридор 27,60 — 27,85 грн, євро — коридор 31,60 — 31,95 грн.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 27,74 / 27,76
Євро — 31,82 / 31,84
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас