Міжбанк: чому можливий новий обвал котирувань гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чому можливий новий обвал котирувань гривні

Валюта
4647
Вчорашній черговий зліт котирувань долара добряче «налякав» всіх потенційних покупців валюти. У поєднанні з досить слабкими результатами аукціону ОВДП (Мінфін зміг продати облігацій на суму близько 3,9 млрд гривень, хоча і підвищив їх прибутковість) — особливої радості для нацвалюти це не обіцяє.
Девальваційні настрої на міжбанку зберігаються, і це позначається і на готівковому ринку. Власників обмінок при виставленні цінників продажу долара і євро зараз стримує тільки обсяг реального платоспроможного попиту населення, який невеликий.
Наближення і загроза омікрона в поєднанні з невизначеністю подальших перспектив української економіки на тлі зростання цін на товари і послуги — скорочує можливості громадян і дрібного бізнесу з купівлі валюти. У виграші поки що тільки продавці енергоносіїв, у яких з настанням морозу — просто «бінго».
У цій ситуації у продавців валюти немає підстав знижувати свої апетити при продажу дефіцитної валюти. Допомагають їм у цьому спекулянти, які також готові заробити на страхах покупців. У підсумку, зростає роль Нацбанку, тактики і сум його інтервенцій, а також їх оперативність. А ось з цим не завжди чиновники демонструють позитивний результат. Вчорашня затримка регулятора з реакцією на зростання котирувань в середині дня — того яскраве підтвердження. Але ж НБУ варто пам’ятати, що розкрутка курсу призведе тільки до ще більшого зростання цін при інфляції, яка вже офіційно досягла 10% по року і встановила антирекорд з 2017 року. Враховуючи, що Нацбанк всіх переконує в її поверненні до планового рівня в 5% по 2022 році – такий початок року зовсім недоречний.
Страх подальшого зростання котирувань, спекулятивні ігри і досить стримана пропозиція валюти з боку експортерів — ось основні проблеми для гривні на сьогоднішніх торгах. Нацбанку потрібно «ламати» курсовий тренд на подальше зростання котирувань за допомогою активних інтервенцій, інакше він втратить стратегічну ініціативу на міжбанку і по факту спровокує черговий виток цін. Тож проблема згладжування курсових коливань зараз дуже актуальна для всього ринку, за винятком експортного лобі, яке від цього тільки виграє.
За розрахунками Finance.ua обсяг операцій 12 січня на міжбанку складе не менше ніж $ 150−210 млн при укладенні до 500−570 угод. Як і всі дні цього тижня, тиск на курс гривні збережеться. І чим оперативніше Нацбанк сьогодні з’явиться на ринку з інтервенціями з продажу долара, тим більша ймовірність придавлювання курсових коливань на міжбанку, чого вже явно вимагає ситуація.
Курси міжбанку, за нашим прогнозом, 12 січня будуть в межах: долар — коридор 27,55 — 27,80 грн, євро — коридор 31,30 — 31,60 грн.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 27,69 / 27,71
Євро — 31,47 / 31,49
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас