Частині українців перерахують пенсії заднім числом: кому і на скільки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частині українців перерахують пенсії заднім числом: кому і на скільки

Особисті фінанси
1672
Міністерство соціальної політики України підготувало проєкт постанови Кабінету Міністрів про перерахунок пенсій особам, звільненим з розвідувальних органів. Пенсії колишнім розвідникам підвищать з 1 серпня 2021 року.
Про це свідчить проєкт, який був розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).
Кого стосується перерахунок пенсій? Пенсії планується перерахувати військовослужбовцям розвідувальних органів (крім військовослужбовців строкової служби).
Згідно з проєктом, перерахунок проведуть з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 року № 729, тобто з 1 серпня.
Цією постановою Кабміну було встановлено, що посадові оклади військовослужбовців розвідувальних органів встановлюються відповідно до розмірів посадових окладів військовослужбовців Збройних сил, з коефіцієнтом:
  • для військовослужбовців кадрового складу — 1,8;
  • для військовослужбовців, які не належать до кадрового складу, — 1,4.
Якщо в результаті перерахунку, передбаченого проєктом постанови, розмір пенсії зменшиться, збережеться розмір раніше призначеної пенсії.
Скільки потрібно коштів з бюджету? Реалізація акта потребуватиме додаткових видатків з державного бюджету України: 106 млн грн за 2021 рік, 293 млн гривень на 2022 рік. Ці видатки передбачається забезпечити за бюджетною програмою 2 506 080 «Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду».
Постанова Кабміну № 729 про посадові оклади військовослужбовців розвідувальних органів набула чинності в липні 2021 року. Водночас перерахунку пенсій тоді не відбулося.
«Реалізація акта матиме позитивний вплив на інтереси колишніх військовослужбовців розвідувальних органів, пенсії яким призначено за нормами Закону № 2262 «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», — йдеться у пояснювальній записці до проєкту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас