В Україні почали стягувати «податок на Google» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні почали стягувати «податок на Google»

Казна та Політика
2143
Закон «про податок на Google» повністю набув чинності з 1 січня 2022 року. Документ вводить європейські норми і зобов’язує міжнародні інтернет-компанії платити 20% податку на додану вартість (ПДВ) в Україні.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на текст документа (проект №4184).
Хто повинен платити 20% ПДВ
У законі прописано, що нерезиденти будуть включені до переліку осіб, які реєструються платниками ПДВ в Україні. Реєстрація платника буде спрощеною та віддаленою (на спеціально розробленому веб-порталі). Таким чином, замість українських компаній ПДВ платитимуть інтернет-гіганти.
Відповідно до закону, підпадають під оподаткування такі електронні послуги:
  • поставка зображень або текстів;
  • поставка аудіовізуальних творів, відео за запитом, ігор;
  • надання в користування «хмар» для розміщення даних;
  • поставки софту і оновлень до нього, а також його дистанційне обслуговування;
  • реклама в Інтернеті, мобільних додатках та інших електронних ресурсах.
Водночас корпорації не платитимуть 20% ПДВ за надання електронних освітніх послуг.
Разом з тим, далеко не всі українські компанії, які співпрацюють з інтернет-гігантами, є платниками ПДВ. Це потенційно може призвести до зростання вартості інтернет-послуг. Зокрема, Facebook розіслав власникам бізнес-акаунтів повідомлення про 20%-ву націнку з 1 січня 2022 року. Це торкнеться клієнтів, хто не є платниками ПДВ. Якщо компанія надасть ідентифікатор платника ПДВ, Facebook не буде додавати ПДВ до покупки реклами. Аналогічне повідомлення розіслав і Google.
Водночас, глава фінансового комітету парламенту Данило Гетманцев зазначив, що цей закон ніяк не вплине на звичайних користувачів. Адже такі послуги, як пошук в Google або користування соцмережами, залишаться безкоштовними.
«Так званий податок на Google вводить простий механізм сплати ПДВ для транснаціональних корпорацій, що надають послуги у сфері електронної комерції. Це і Facebook, і Netflix, і Viber. Вони повинні платити податок в Україні, як і в понад 80 юрисдикцій по всьому світу», — сказав нардеп від «Слуги народу».
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас