Як події в Казахстані змінять ціни на електроенергію та газ в Україні — прогноз експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як події в Казахстані змінять ціни на електроенергію та газ в Україні — прогноз експертів

Енергетика
2020
Події в Казахстані можуть призвести до стрибка цін на електроенергію, вироблену на атомних електростанціях, а також на газ.
Про це розповіли експерти.
Кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський вважає, що складною є ситуація з поставками скрапленого газу з Казахстану, який постачав в Україну близько третини скрапленого газу, що споживався в нашій країні.
«Хоча останнім часом поставки було скорочено через зростання попиту на газ в самому Казахстані, проте подальше скорочення або повна зупинка поставок може призвести до дефіциту скрапленого газу в Україні і зростання цін», — сказав Хмелевський.
При цьому, експерт вважає, що події в Казахстані спричинили зростання цін на уран, який є складовим палива для атомних електростанцій. А значить, може зрости і вартість самої електроенергії.
«Казахстан видобуває близько 40% світового видобутку урану. Тому події в Казахстані вже призвели до стрибка цін на уран на світових біржах. Це може призвести до зростання вартості палива для АЕС, яке купує Україна, а отже, і до зростання цін на електроенергію», — пояснив він.
У свою чергу, голова ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України Роман Бабицький зазначив, що Казахстан є великим постачальником нафти на світовий ринок, і якщо революційну ситуацію незабаром не буде врегульовано, це буде загрожувати обмеженням поставок і нафти в тому числі.
«Сама Україна не постраждає критично від обмеження поставок нафти, від неї більше залежить Європа. Але нафта, в свою чергу, потрібна для створення енергоресурсу, з яким сьогодні в Європі велика криза. І ось це вже сильно позначиться на Україні. Може статися, що ціна 54 грн за кубометр газу ще не була верхнім лімітом, ціни на електроенергію також можуть підскочити», — сказав Бабицький.
Експерт додав, що самі по собі події в Казахстані не мають критичної ваги для світу. Але в Україні склалася низка загрозливих факторів для енергетики та економіки.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас