Українки отримають доплати до пенсії: кому і скільки дістанеться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українки отримають доплати до пенсії: кому і скільки дістанеться

Особисті фінанси
13288
Жінки, які вийдуть на пенсію в 2022 році, отримають надбавку до пенсії. Доплата буде щомісячною і довічною і може досягати 25% від розміру пенсії.
Хто може отримати доплату? Уряд ввів надбавку до пенсії як компенсацію за збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років.
Гроші за пізніший вихід на пенсію почали компенсувати жінкам з жовтня 2011 року.
Розмір доплати залежить від суми пенсії, нарахованої за віком. Доплата в розмірі 2,5% була призначена за кожні шість місяців “простроченого” виходу на пенсію.
Відзначимо, що 25% доплати отримали жінки 1961 року народження, які вийшли на пенсію в 2021 році в 60 років.
Перехідний період на новий пенсійний вік для жінок закінчився минулого року. Відповідно і доплата більше не зростатиме. Тоді була введена компенсація в розмірі 9% від нарахованої пенсії для жінок 1962 року народження, які вийдуть на пенсію в 2022 році.
Таким чином, якщо жінці нарахували 3000 гривень пенсії, то з доплатою вона щомісяця отримуватиме 3270 гривень.
Але, розмір компенсації прив’язаний не до моменту виходу на пенсію, а до року народження жінки. Тобто, українці, яка народилася в грудні 1961 року, яка звернулася за пенсією в січні 2022 року, призначать доплату до пенсії в розмірі 25%, а не 9%.

Довідка Finance.ua:

  • непрацююча особа, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю страхового стажу, може оформити тимчасову державну соціальну допомогу. За посиланням ми розповідали про порядок оформлення зазначеної допомоги;
  • в Україні розмір пенсії залежить всього від трьох показників: середня зарплата по країні, особиста зарплата пенсіонера і стаж. Є ще один показник, який безпосередньо на формулу розрахунку виплати не впливає, проте в цілому також відіграє свою роль – розмір мінімальної зарплати в країні. Подробиці про формулу, за якою українцям нараховують пенсії, читайте тут.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас