Чи зобов’язані громадяни декларувати кошти на депозитних рахунках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи зобов’язані громадяни декларувати кошти на депозитних рахунках

Кредит&Депозит
29868
Громадяни, які розміщують кошти на депозитних рахунках, не зобов’язані до 1 травня подавати щорічні декларації про майно та доходи.
Про це Finance.ua дізнався від Адвоката права.
Як зазначається, відповідно до п. п. 170.4.1 п. 170.4. ст. 170 ПКУ, податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування.
«Так, податковим агентом у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18%), із загальної суми процентів, нарахованих за податковий (звітний) місяць на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці», — зазначає Адвокат Права.
Доходи остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування.
Оподаткування процентів та дисконтних доходів, нарахованих на користь фізичних осіб з будь-яких інших доходів, здійснюється у загальному порядку, встановленому ПКУ для доходів, що остаточно оподатковуються під час їх нарахування.

Довідка Finance.ua:

  • сума депозитів фізичних осіб (у т.ч. ФОПів) у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів у січні-жовтні зросла майже до 630 млрд грн;
  • як свідчать дані НБУ, у листопаді 2021 року середні процентні ставки банків за новими депозитами в гривні для населення склали 7,2% річних.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас