Пенсіонери також можуть отримати «економічний паспорт» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсіонери також можуть отримати «економічний паспорт»

Особисті фінанси
5234
«Економічний паспорт» можуть ввести не тільки для дітей, а й для старших людей. При чому, перш за все, йдеться про осіб, старших за 70−80 років.
Про це в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» розповів голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Однак, зауважимо, поки що тексту відповідного законопроєкту немає.
«Ініціативу про „економічний паспорт“ треба розширювати на пенсіонерів. Оскільки у них, особливо старших за 70−80 років, взагалі немає можливості додаткових заробітків, і їм треба отримувати безумовний базовий дохід», — повідомив він.
Крім пенсіонерів, розширити дію «економічних паспортів» можуть і на українців, що народилися до 2019 року. Однак це теж поки що тільки в планах.
«Звичайно, є за що цю ініціативу критикувати. Наприклад, що вона поширюється на дітей з 2019 року народження, а не на всіх дітей. Але логіка наша проста: з якогось моменту треба починати, а потім розширювати як на інших дітей, так і на пенсіонерів», — зазначив Арахамія.
Скасування не буде. Разом з тим Арахамія запевнив, що «економічні паспорти» вводяться назавжди. Тобто скасовані вони не будуть.
При цьому він стверджує, що на це не вплинуть жодні зовнішні чинники. Причина проста — для тих, хто піде на такий крок, це стане «самогубством».
«Забрати гроші у дітей — це буде політичне самогубство. Навіть якщо буде криза економічна. Уявляєте, якщо чотирьом мільйонам виборців, у мільйона дітей яких на рахунках лежать накопичені державою кошти, прийти і сказати: „Я у вас забираю ці гроші або переполовинюю“. Неможливо таке буде зробити», — підкреслив нардеп.

Довідка Finance.ua:

  • Президент України Володимир Зеленський пропонує спрямувати кошти від використання українських надр на освіту дітей. Така ініціатива буде називатися «економічний паспорт»;
  • відраховувати на рахунки економічних паспортів планують 35% ренти на видобуток корисних копалин і 47,5% ренти на видобуток нафти і газу;
  • після досягнення громадянином України повноліття накопичені кошти можуть використовуватися на навчання в навчальних закладах України; на купівлю власного житла на території України; переказ коштів на власний рахунок у системі недержавного пенсійного забезпечення або лікування (при досягненні 18-річного віку);
  • за словами голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, влада розраховує на те, що після досягнення повноліття громадянин повинен мати близько 10 тисяч доларів в еквіваленті.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас