В Україні використовуватимуть 3D-технології у будівництві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні використовуватимуть 3D-технології у будівництві

Нерухомість
399
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №6383 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технології)».
Про це повідомив у Facebook заступник директора департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій.
ВІМ-технології – це моделювання майбутніх будівель та споруд шляхом створення 3D-прототипів. Це дозволяє оцінити акумулятивний вплив всіх проєкторських рішень на кінцеві характеристики об’єкта. Наразі такі технології рідко використовуються в Україні, адже їх застосування не врегульоване.
«Зареєстрований у парламенті законопроєкт передбачає цифровізацію всього «життєвого циклу» будівлі, в тому числі і її ліквідацію. Це дозволить закласти основи для подальшого застосування ВІМ-технологій та нового типу проєктування об’єктів – оцінки вартості за весь час експлуатації. Щоб забезпечити правові підстави для використання інформаційного моделювання, закон покладає повноваження щодо розробки відповідних підзаконних актів на Мінрегіон та Кабінет Міністрів України», – пояснив експерт
Тацій додав, що ухвалення цього законопроєкту буде фактично першим кроком у запровадженні ВІМ-технологій.
«Адже для того, щоб вони використовувались, необхідно забезпечити готовність українського будівельного ринку. Йдеться не лише про розробку спеціалізованих норм, а і про створення відповідних програмних продуктів, цифровізацію великого обсягу інформації, навчання архітекторів, проєктувальників, інженерів тощо», – пояснив столичний чиновник.

Довідка Finance.ua:

  • обсяг виданих іпотечних кредитів за перші 10 місяців 2021 року перевищив 7 млрд грн;
  • Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №5877, який передбачає посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства у будівельній галузі.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас