«Бонусна тисяча»: на які цілі президенти та прем’єри запроваджували грошові виплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Бонусна тисяча»: на які цілі президенти та прем’єри запроваджували грошові виплати

Казна та Політика
1926
У межах нової програми підтримки різних секторів економіки українці, які зробили два щеплення проти коронавірусу, з 19 грудня зможуть отримати 1 тисячу гривень через додаток «Дія». Ініціатива Зеленського щодо подібних грошових виплат не є новою, адже до таких схеми вдавалися й інші політики. Журналісти порталу «Слово і діло» нагадали, хто з президентів та прем’єрів обіцяв грошові виплати та за що.
У 2008 році була програма з виплати так званої «Юліної тисячі». Тоді уряд Юлії Тимошенко вирішив виплачувати кошти вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР за знеціненими вкладами на території України. На програму скерували 6,4 млрд грн.
Вкладникам Ощадбанку СРСР за наявності ощадкнижки готівкою виплачували 1000 грн, спадкоємцям вкладників – 500 грн.
Зрештою, для отримання компенсації зареєструвалися 12,8 млн осіб, водночас, отримали компенсацію 6,4 млн осіб. Програму зупинили через брак фінансування.
У 2012 році ця програма тривала під президенством Віктора Януковича. Цього разу кошти виплачувалися на банківську картку.
Тоді на програму направили 6,1 млрд грн. У результаті, вкладникам здійснили виплати на суму 4,5 млрд грн. Однак програму зупинили через припинення її фінансування.
«Бонусна тисяча»: на які цілі президенти та прем’єри запроваджували грошові виплати
У 2019 році президент Петро Порошенко запровадив виплати додаткових 2 410 грн пенсіонерам, які отримували мінімальну пенсію – за рахунок коштів, які надійшли від митного оформлення авто.
У той час Пенсійний фонд отримав 4,4 млрд грн за рахунок надходжень від розмитнення авто на єврономерах. Пенсіонерам, які отримували пенсію нижче 1 669 грн та мали трудовий стаж 30/35 р, виплатили по 1 205 грн у березні 2019 року та по 1 205 грн у квітні. Загалом, тоді гроші отримали близько 2,1 млн пенсіонерів.
У 2021 році Президент Володимир Зеленський ініціював виплату коштів громадянам, які пройшли повний курс вакцинації від COVID-19. На реалізацію програми буде направлено близько 3 млрд грн до кінця 2021 року та на початку 2022 року ще близько 3 млрд грн (з можливим розширенням фінансування).
Виплата 1 тисячі грн на віртуальні картки через сервіс «Дія». Кошти можна витратити протягом чотирьох місяців із моменту отримання.
На що можна витратити кошти:
  • на купівлю абонементу в спортзал/фітнес-клуб;
  • на квитки у кінотеатр, театр, музей, на концерт;
  • на квитки на внутрішні авіа/залізничні рейси;
  • на книжки тощо.

Довідка Finance.ua:

  • з 19 грудня в Україні почнуть виплачувати 1 тисячу гривень за вакцинацію від коронавірусу. Спершу програма стане доступною в «Дії», а потім запропонують альтернативний механізм нарахування виплат;
  • віртуальні картки в додатку «Дія», на які повністю вакциновані українці з 19 грудня отримуватимуть тисячу гривень, будуть безкоштовними — жодних комісій за їх обслуговування не буде;
  • monobank з 9 грудня 2021 року почав відкривати картки для отримання вакцинованими клієнтами компенсації 1000 гривень від держави;
  • до речі, радник Президента України з економічних питань Олег Устенко пояснив, чому тисячу за вакцинацію не видаватимуть готівкою. За його словами, видаючи живі гроші, не можна проконтролювати, на що вони будуть витрачені.
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас