Оренда житла: найпопулярніші схеми квартирних шахраїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оренда житла: найпопулярніші схеми квартирних шахраїв

Особисті фінанси
3107
«Всі брешуть», — говорив герой Х’ю Лорі в серіалі «Доктор Хаус» і мав рацію. Брехня не обмежується нешкідливими словами, вона трансформується і розростається в шахрайство. Шахрайство при оренді квартир має безліч схем — видання The Page розповіло про найбільш поширені.
Передоплата перед переглядом. «На цю квартиру багато бажаючих. Щоб притримати її для вас, потрібна передоплата», — скажуть вам. Це найбільш поширений спосіб шахрайства при оренді квартир. Ще перед переглядом шахрай може зателефонувати і сказати, що у нього сталася НП, наприклад, заглохла машина. Для того щоб все-таки доїхати і показати потенційному квартиронаймачеві приміщення, потрібні гроші, тому шахрай попросить переказати їх на картку. Нібито для того, щоб швидко вирішити свою проблему і приїхати вчасно.
До речі, якщо ви все ще не підписані на телеграм-канал Finance.ua, рекомендуємо це зробити прямо зараз. Всього пара кліків — і найважливіші новини для ваших гаманців завжди будуть у вашому улюбленому месенджері.
Будь-яке прохання відправити гроші на картку незнайомій людині при пошуку житла — загроза шахрайства. Ні грошей, ні квартири потенційний орендар не побачить. Те саме стосується і ріелторів: якщо той просить завдаток, від його послуг краще відмовитися.
Неймовірно дешево. Оголошення про здачу квартири виглядає як з казки: квартира з новеньким ремонтом і ідеальним місцем розташування. Ідеальності додає неймовірно низька ціна. «Хороший шанс, треба брати», — подумає потенційний квартиронаймач і буде категорично неправий.
Для того щоб перевірити адекватність ціни, потрібно помоніторити ціни на оренду квартир в цьому ж будинку або районі. Надмірно занижена ціна свідчить про фейкове оголошення.
Ідеальні фото. Звичайно, орендодавець намагається зробити якісні фото квартири. Але іноді під занадто красивими фото ховаються шахраї. Перевірити справжність фото досить просто: можна скористатися сервісом пошуку картинок Google. Якщо квартира на фото нібито розташована в Києві, а пошук за картинками показує результати в інших містах — оголошення виставив шахрай.
Фейкова адреса. Перегляд квартири проходить гладко, ніщо не викликає підозр. Орендодавець пропонує підписати договір. Угода проходить вдало, і все здається прекрасним до з’ясування одного нюансу: адресу в договорі найму вказано абсолютно іншу.
Якщо це сталося — домогтися правди буде дуже складно, оскільки в договорі стоїть підпис квартиронаймача. Щоб не допустити такого, потрібно ретельно прочитати договір.
Ще одна схожа схема: квартиронаймач укладає договір, оплачує оренду і потім з’ясовує, що квартира не здається, а її реальні власники не знають про жодних ріелторів. У цьому випадку шахрай показує копію документів власників.
Там подряпина на шафі. Досить часта схема — достроковий розрив договору оренди через якусь подряпину на меблях, надірвані шпалери і т.д. Негатив полягає не тільки в терміновому виселенні і пошуку нового житла, але і в тому, що орендодавець не поверне заставу.
Щоб такого не сталося, при укладенні договору необхідно ретельно прописати стан квартири, меблів і техніки в ній. Ще потрібно прописати умови, за якими депозит можуть не повернути.
Як не попастися на вудку шахраїв? Для того щоб орендувати квартиру без проблем, необхідно дізнатися про неї якомога більше деталей. Потрібно з’ясувати точну адресу, інфраструктуру навколо, подивитися нові фотографії квартири, документи, які підтвердять особу власника, і документи на житло. Ще можна попросити квитанції про сплату комунальних послуг.
До речі, дані про власника можна перевірити на сайті перевірки документів Державного реєстру http://rrpdoc.informjust.ua. А паспорт можна перевірити в базі перевірки недійсних документів https://nd.dmsu.gov.ua.
За матеріалами:
The page
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас