Мова програмування та рівень англійської: від чого залежать зарплати в IT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мова програмування та рівень англійської: від чого залежать зарплати в IT

Особисті фінанси
6777
Зарплати айті-фахівців залежать не лише від сфери їхньої діяльності, але й від географічного розташування, мови програмування, з якою працює спеціаліст, його знання англійської і навіть від вищого навчального закладу, який він закінчив.
Про це свідчить дослідження ринку, проведене порталом ain.ua у другій половині 2021 року.
Мови програмування. Згідно з опитуванням, найбільша медіана у Ruby Engineer – $4225. Висока зарплата у Java, Python і TypeScript Engineer — медіана склала $4000.
Медіани зарплат для кількох мов в залежності від бібліотек та фреймворків, що використовуються:
  • медіанна зарплата програмістів C# на .NET – $4000, причому на Unity – $2775;
  • JavaScript-програмісти, що працюють з Angular.js, отримують в середньому $3200, а на React.js — $4450;
  • PHP на Laravel ($3475) заробляє на 30% менше, ніж PHP на Symfony ($5000);
  • зарплата Python на Django і Python на Flask практично вирівнялася – $4750 та $4250 відповідно.
Міста. Дослідники зазначають, що розрив між зарплатами у великих містах України зменшується. Залежно від географічного розташування медіанний рівень оплати праці розподілився таким чином:
  • зарплата розробника з Києва склала $4000. Таку ж медіанну зарплату отримує програміст, який працює не в Україні;
  • впритул наблизилася до київського рівня одеська медіана — $3900;
  • медіану понад $3000 утримує майже половина міст України, серед яких Дніпро ($3550), Івано-Франківськ ($3400), Львів ($3760), Чернівці ($3500) та міста, що географічно примикають до Києва — Бориспіль та Бровари ($3200);
  • в обласних центрах медіана зарплат програмістів не опускається нижче за $2000. Найнижчі медіани, згідно з нашими підрахунками, у Луцьку ($2000), Херсоні ($2220) та Хмельницькому ($2200).
Рівень англійської. Як показало дослідження, в технічних професіях знання англійської (хоча б на рівні Intermediate) дозволяє розраховувати на більш високу зарплату. У технічних професіях на рівні Junior, знання мови дає бонус $100-$150. Для Middle розробника різниця набагато суттєвіша: знання на рівні Upper Intermediate дозволяє заробляти вдвічі більше за тих, чий рівень не перевищує Elementary.
У нетехнічних професіях рівень англійської грає роль саме на рівні Junior. Вільне знання англійської дозволяє стартувати в професії з медіаною $1000, у той час, як новачок, що не знає англійського, почне із зарплатної медіани $450.
Для наочності розглянемо вплив англійської на рівень зарплати у кількох професіях:
  • Senior HR з рівнем англійського Pre-Intermediate отримує в середньому $1200 (тобто таку ж суму як і менш досвідчений Middle HR з англійською Upper Intermediate). Медіана Senior HR з просунутою або вільною англійською становить $2850 та $3000 відповідно;
  • практично ідентична картина у маркетингу. Junior Marketing Manager з рівнем Pre-Intermediate може розраховувати на медіану $475, а з рівнем Upper Intermediate – $740;
  • розробник на рівні Senior із вільною англійською може очікувати на медіанну зарплату $5250;
  • незнання мови тримає навіть досвідченого програміста на рівні медіани $3700.
ВНЗ. Виходячи з отриманих даних, найбільші зарплати серед технічних професій у випускників Львівського національного університету імені Івана Франка. Медіана винагороди спеціалістів технічних професій (Software Engineer, QA, DevOps, UI/UX Designer, Cyber ​​Security, DBA, Sys.Admin) рівня Senior – $4700. Серед нетехнічних професій найвищі зарплати також у випускників НТУУ «КПІ» ($3000 на рівні Senior).
Мова програмування та рівень англійської: від чого залежать зарплати в IT
Найвища медіана для Junior-рівня у випускників КНУ ім. Тараса Шевченка: медіана технічних професій становила $1100. Серед медіан нетехнічних професій рівня Junior лідирують КНУ ім. Тараса Шевченка та ХНУ імені В.М. Каразіна.
Відсутність вищої освіти незначно впливає лише на медіану Junior-рівня в технічних професіях – $600 (це найнижча медіана серед технічних професій). На вищих рівнях сеньйорності ця нерівність згладжується.
За матеріалами:
ain.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас