Кількість виданих іпотечних кредитів зросла вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість виданих іпотечних кредитів зросла вдвічі

Кредит&Депозит
378
Понад 7,5 тисяч іпотечних кредитів на загальну суму в майже 6,1 млрд гривень видали українські банки за першi три квартали 2021 року. Це вдвiчi бiльше, нiж було зафіксовано за відповідний період минулого року, та у 2,7 рази більше за сумою виданих коштів.
Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними, посилаючись на дані Нацбанку та Мін’юсту.
За даними Мін’юсту, за три квартали цього року в Україні було укладено 218,4 тис. угод купівлі-продажу квартир та будинків. З них на умовах іпотеки купується лише 3,4% житла в країні.
Цікаві дані:
  • майже 90% іпотечних договорів стосуються купівлі житла на вторинному ринку;
  • більше половини вiд загальної кількості виданих кредитів — або майже двi третини у грошовому вимірі — припадають на Київську область;
  • за даними НБУ, наразі середня ставка за іпотечними кредитами на первинному ринку — 15,4%, на вторинному — 13,6%.
Кількість виданих іпотечних кредитів зросла вдвічі
Чи беруть українці «Доступну іпотеку» під 7%? 17 українських банків працюють також і за державною програмою «Доступна іпотека 7%», де діє пільгова ставка в 7%. Ця програма створена для родин, які хотіли б придбати помешкання на первинному або вторинному ринках. Кредит видається громадянам з офіційним працевлаштуванням та є доступним як для найманих працівників, так і для самозайнятих осіб — ФОПiв.
В рамках цієї програми за три квартали поточного року було видано 903 кредити на 776,6 млн грн.
Попри вкрай низьку кількість відмов — 3% від всіх звернень — пільгова програма не користується популярністю. За три квартали 2021 року було зареєстровано лише 1287 заявок.
Пільгові кредити здебільшого видаються п’ятьма банками, як-от: Кредобанком, Укргазбанком, Ощадбанком, Глобусом й ПриватБанком.
До речі, щоб не чекати роками і не збирати так довго потрібну суму на власний будинок або квартиру, можна скористатися іпотекою. Якщо ви зібралися зупинитися саме на цьому рішенні, Finance.ua вже запустив безкоштовний каталог іпотечних кредитів.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏡

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас