Замість ділового костюма видали кеди. Розповідаю, як я влаштувався працювати до «Таскомбанку» у 18 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Замість ділового костюма видали кеди. Розповідаю, як я влаштувався працювати до «Таскомбанку» у 18 років

Кредит&Депозит
67
Влітку 2020 року студент Михайло Воронін закінчив перший курс університету. Щоб не витрачати два місяці канікул марно, він вирішив знайти роботу. У свої 18 років Михайло вже змінив п’ять професій, але саме зараз отримав пропозицію мрії – зателефонували з банку. Мишко погодився і замість строгого костюма одягнув зовсім іншу форму: кеди, шорти, футболку-поло. Працювати цифровим баристою він прийшов у відділення банку, де клієнти можуть випити кави та попрацювати в коворкінгу.
У партнерському матеріалі з «Таскомбанком» Михайло Воронін розповів, чому почав працювати з 15 років, від чого відмовляється, щоб поєднувати навчання з роботою, і на що йому вистачає банківської зарплати.
Перша робота: від листівок до листування в шлюбному агентстві
У 15 років мені захотілося самостійності. Я не відчував у чомусь потреби, бо батьки давали гроші на витрати. Але я вирішив, що хочу платити за себе сам і мати можливість іноді пригощати маму кавою. Поставив собі за мету заробити у 15 років 10 тис. грн.
Першу роботу мені запропонувала однокласниця, ми разом з нею роздавали рекламні буклети. Пам’ятаю, спочатку боявся підходити до людей і засмучувався, якщо вони не хотіли брати листівки. Я працював по шість годин на день щовихідних і вже за кілька місяців назбирав бажану суму. З першої зарплати купив кросівки за 800–900 грн і дуже цим пишався.
Я звик, що в мене постійно є свої гроші, тож в 11-му класі почав допомагати батькові в його бізнесі. Ми разом розвозили продукти, одяг торговельно-розважальними центрами. Паралельно я підробляв на дегустаціях, роздавав каву на акціях, якщо люди викладали в соцмережі пости з назвою кавової компанії.
Я добре склав шкільні іспити, тож знайомі батька запропонували мені стати репетитором для їхніх дітей 10 та 13 років. Їм я допомагав підтягнути англійську та математику. Потім мої друзі стали рекомендувати мене як репетитора знайомим. Уроки я проводжу досі – зараз маю трьох учнів, за заняття беру 150 грн. За місяць вдається заробити приблизно 2 тис. грн.
На першу офіційну роботу – перекладачем у шлюбну агенцію – я влаштувався вже на першому курсі університету, куди вступив минулого року. Я мав перекладати на англійську повідомлення українських дівчат, які шукають чоловіків за кордоном. Але виявилося, що це той ще «розводняк» – писати ці повідомлення мені довелося самому. Я пропрацював там 2,5 місяця і вирішив звільнитися.
Хотів би стати головою НБУ
Зараз мені 18 років, і я вже три місяці працюю в банку. Про цю сферу мріяв з першого курсу – з 2020 року навчаюсь у Києво-Могилянській академії на фінансиста. А коли цього літа прочитав книгу Теодора Драйзера «Фінансист», остаточно переконався, що сфера фінансів мені цікава. Колись хочу очолити Національний банк України.
Цього літа було багато вільного часу і я почав шукати роботу. Розмістив резюме в інтернеті та почав ходити на співбесіди. За два-три тижні мені зателефонувала директорка нового відділення «Таскомбанку» на Хрещатику. Сказала, що шукають спеціаліста, який консультуватиме клієнтів щодо інтернет-банкінгу – цифрового баристу. Я почув ці слова і зрозумів: уже на першому курсі можу працювати в банку, тобто за фахом, мрії здійснюються!
Я пройшов співбесіду – у мене питали, де і на кого я навчаюсь, який у мене досвід роботи та чи можу поєднувати роботу з навчанням. Уточнювали, чи я знаю англійську мову. І вже за кілька днів я отримав листа від «Таскомбанку»: ви прийняті на роботу. Я так сильно тоді зрадів!
Найбільше здивувало відділення
На роботу я прийшов на Хрещатик, відділення розташоване на розі оновленої будівлі Будинку профспілок – вікна виходять прямо на Майдан Незалежності.
Найбільше мене здивувало саме відділення – воно зовсім не схоже на ті, де я бував раніше, це небо і земля. При вході розташована барна стійка, яка світиться, з технікою. Пізніше я дізнався, що це цифровий бар і за ним я працюватиму. Навколо за столами працюють люди, скрізь стильні м’які меблі в біло-синіх тонах.
Прямо у відділенні відкрита кав’ярня – можна замовити каву та випити її біля вікна. Є невеликий коворкінг, де можна провести онлайн-дзвінок чи попрацювати, а для дітей – куточок з іграшками.
Є зона, яка працює цілодобово. Там клієнти з карткою будь-якого банку можуть зняти готівку або обміняти валюту в банкоматі. У цій самій зоні розташований термінал самообслуговування, де можна поповнити мобільний, сплатити штраф, перерахувати гроші на благодійність тощо.
Дехто заходить і каже: «Мені потрібний «Таскомбанк». Тоді я відповідаю: «Ви вже тут» і запитую, чим допомогти. Люди мають стереотипи, що банк повинен мати інший вигляд.
Як зруйнувалися стереотипи про банк
Коли мене взяли на роботу, я уявляв, що доведеться носити діловий костюм і працювати в нудному місці. Думав, у команді будуть похмурі люди, поряд з якими не можна буде й «пискнути».
Але виявилося навпаки. Мені видали форму: кеди, шорти та «поло» – зручно, звичайно, але дивно для банку. Співробітники товариські, з ними легко, можна пожартувати. Більшість із них теж молоді – 25–26 років.
У традиційних відділеннях клієнти часто стоять у черзі або сидять на твердих стільцях. У нас же стоять м’які пуфи – можна пити каву і дивитися на чудовий краєвид у центрі міста. Це заохочує провести час у відділенні і послухати інформацію, наприклад, про кредити. Коли комфортно – не помічаєш, що це банк.
Розповідає, як відкрити депозит та оформити страховку
Якось до нас у відділення зайшла жінка похилого віку. Вона хотіла сплатити за комуналку, але зацікавилася нашим відділенням. Я став їй показувати, як користуватися застосунком TAS2U, розповідав про кредитні картки, депозити. А коли сказав, що комісія за будь-які платежі в нас лише 1 грн, жінка пообіцяла приходити до нас постійно. Час від часу бачу її у відділенні.
У новому відділенні «Таскомбанку» я працюю цифровим баристою – допомагаю людям розібратися із застосунком. Клієнти заходять до банку й одразу бачать мене за стійкою. Якщо в них виникають якісь запитання, я допомагаю їх розв’язати чи направляю до фахівця. Пам’ятаю, як я сам уперше прийшов у банк оформляти картку. Не знав, до кого підійти і що робити – у таких випадках і потрібен цифровий бариста, який може допомогти. Стійка або цифровий бар, біля якого я працюю, розташована при вході у відділення. На ній розміщені планшети – через них я заходжу в застосунок або на сайт банку. Часто в людей старий розбитий телефон, на нього не можна встановити застосунок, або він розрядився чи немає інтернету. Тоді на барі я допомагаю поповнити рахунок, погасити кредит, пояснюю, як зняти гроші через банкомат чи термінал. Консультую за кредитними картками, депозитами. За три місяці допоміг приблизно 40 клієнтам встановити застосунок банку TAS2U – до цього вони ним ніколи не користувалися.
Якось чоловікові потрібно було терміново зняти гроші з депозиту – закінчувався термін вкладу. Він відкрив наш застосунок у себе в смартфоні, я – на барі, і ми разом крок за кроком перевели депозит у готівку. Я допоміг клієнту – він усе встиг вчасно замість того, щоб чекати ще рік.
Поєднує роботу, репетиторство, навчання в університеті та автошколі. Відділення відкрите з 08:30 до 21:00 – це незвичайно для банку. Я приходжу на роботу до 09:00 і працюю 12 годин тиждень через тиждень. У вільні дні відпочиваю та підтягую хвости з навчання.
Роботу з навчанням зараз поєдную без проблем, тому що всі лекції проходять онлайн. На роботі я маю годину обіду – у цей час «йду» на пари в Zoom.
Нещодавно в університеті для підготовки проєкту треба було прорахувати суму, скільки коштуватиме кредит. Розібратися та розкласти все по поличках мені допомогла заступниця директора відділення, де я працюю. Зараз пишу курсову – тема теж пов’язана з банками, тож, ймовірно, знову піду розпитувати заступника керівника відділення.
Оскільки я поєдную роботу та репетиторство, навчання в університеті й автошколі, часу на все не вистачає. Нещодавно, наприклад, друг купив машину і кликав уночі покататися. Але ні – мені вранці на роботу, треба виспатись. З друзями встигаю зустрічатись кілька разів на місяць, а на дівчат часу зовсім немає.
Як отримати роботу у 18 років
Зараз я заробляю небагато, але мені вистачає. Живу з батьками, іноді даю їм гроші на «комуналку» та купую продукти бабусі, яка мешкає окремо.
Одяг останнім часом купую собі сам. Загалом намагаюся відкладати гроші – нещодавно купив ноутбук за 18 тис. грн, зараз збираю на машину. Частину заощаджень вирішив інвестувати в акції – на біржі торгує мій однокурсник, він підказав такий спосіб інвестування. Я не прораховую все детально, як Уоррен Баффет. Поки що купив акції на $200 і проводжу експеримент – спостерігаю, що станеться далі.
Для тих, хто, як і я, хоче в ранньому віці знайти роботу та заробляти гроші, у мене є кілька порад:
  • Роботу треба шукати – вона не впаде на вас із неба. Створіть резюме та розмістіть на сайтах з пошуку роботи. Я публікував своє на Work.ua – мені надійшло 15 дзвінків.
  • Не соромтеся роботи. Не треба соромитися роздавати листівки – соромно сидіти на дивані та нічого не робити.
  • Не перебирайте роботою. Якщо перебирати, можна залишитися без роботи до 25 років і позбавити себе досвіду. Коли є досвід – більше шансів, що вас потім візьмуть на хорошу посаду. Мене взяли в банк через мій досвід до цього, і ця робота є набагато престижнішою.
Нещодавно я хотів подати резюме на вакансію спеціаліста в нашому відділенні – він оформлює картки, кредити та депозити для клієнтів. Але керівниця сказала, що поки що потрібно більше знань. Коли наберуся досвіду, йтиму далі.
Джерело: MC.today
За матеріалами:
Таскомбанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас