Папери більше не потрібні. Як працюватиме оформлення субсидій і пенсій у Дії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Папери більше не потрібні. Як працюватиме оформлення субсидій і пенсій у Дії

8856
Папери більше не потрібні. Як працюватиме оформлення субсидій і пенсій у Дії
Папери більше не потрібні. Як працюватиме оформлення субсидій і пенсій у Дії
Напередодні в Україні презентували низку нових послуг на державному порталі Дія.
Мстислав Банік, керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифри, в коментарі Радіо НВ розповів про нові можливості.
За його словами, ці соціальні послуги (призначення та перерахунок пенсій, оформлення субсидій, отримання довідки про страховий і трудовий стаж) стосуються поки що не мобільного застосунку, а порталу.
“Звісно є розуміння, що серед людей літнього віку є питання по користуванню гаджетами. Чому зосереджуються на порталі? Тому що з порталом не обов’язково мати персональний комп’ютер, він може бути будь-чий, — навіть на точках команди підтримки Дії здебільшого є ноутбуки. Є ноутбуки в бібліотеках, є ноутбуки навіть у деяких ЦНАПах, співробітник ЦНАПу може підказати, як і що робити. У будь-якому разі треба розуміти, що питання реалізації цих соціальних послугбагато в чому стосується не лише самого сервісу, але й того, що зараз нарешті є сучасний, безпечний, прозорий соціальний реєстр, у якому вже не задублюються дані, в якому не треба надсилати паперові запити тощо”, – каже Банік.
Як він відмітив, навіть якщо людина літнього віку звернеться до ЦНАПу чи до підрозділу соцзахисту, то такі послуги все одно працюватимуть швидше і набагато прозоріше.
“В Міністерстві цифрової трансформації немає реєстрів. Міністерство цифрової трансформації забезпечує обмін даними з порталом, а всі державні реєстри знаходяться у тих державних органів, які є їх тримачами, які зокрема надають ці послуги в офлайні. Якщо ми говоримо про субсидії, то це сучасний захищений реєстр, що відповідає всім вимогам, розробка якого закінчилася восени. Особливість Дії в тому, що ми — хаб у вигляді мобільного застосунку чи веб-порталу, з яким взаємодіє людина. А на боці Мінсоцу є їхні реєстри, їх система, на боці Мін’юсту — їхні, на боці Державної демографічної служби — реєстр паспортів тощо. Тому навіть якщо зламати Дію, там усе одно нічого не буде”, – наголосив Банік.

Довідка Finance.ua:

  • Міністерство цифрової трансформації України планує до кінця 2021 року майже щотижня запускати нові послуги для громадян у застосунку та на порталі «Дія».
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас